Szef zielonogórskiej „S” udaremnił napad

Jak podaje serwis internetowy Komisji Krajowej NSZZ „S”, Maciej Jankowski (na zdjęciu), przewodniczący zielonogórskiej „Solidarności” razem z Czesławem Fedorowiczem, radnym sejmiku samorządowego zatrzymali wczoraj uzbrojonego bandytę i tym samym udaremnili napad na kasę SKOK w Zielonej Górze.

jankowski

Siedziba zielonogórskiego ZR „Solidarności” mieści się na pierwszym piętrze budynku, w którym na parterze znajduje się kilka biur, w tym siedziba SKOK-u.

– Około 15 schodziliśmy na dół. Pan, który wynajmuje na dole biuro, powiedział nam zaniepokojony, że coś niedobrego dzieje sie w SKOK-u – relacjonuje Maciej Jankowski – Otworzyłem drzwi, zobaczyłem wystraszone pracownice i mężczyznę w kapturze, który trzymał pistolet. Razem z Czesławem rzuciliśmy się na niego. Wzywałem pomocy, więc z góry nadbiegł jeszcze mój zastępca. W tym czasie pracownice SKOK-u szybko zadzwoniły po policję. – Przetrzymaliśmy go około 10 minut i napastnika przejęła policja – mówi szef ZR. – Okazało się, że pistolet był atrapą.

W połowie listopada miał miejsce napad na tę samą siedzibę SKOK. Wtedy nikt nie powstrzymał sprawcy. Policja podejrzewa, że może to być ta sama osoba.

Maciej Jankowski pytany o swoje odważne zachowanie wyjaśnia, że to było działanie instynktowne. Nie było czasu na myślenie  - Działo się tam coś złego i trzeba było szybko pomóc –- podsumowuje skromnie.