Sześciolatki jednak do zerówki

Tylko kilkanaście procent sześciolatków rozpocznie we wrześniu naukę w pierwszej klasie, większość rodziców wyśle swoje pociechy do zerówki. Polacy nie wierzą, że szkoły są przygotowane do przyjęcia sześciolatków.

W 2011 roku do szkoły poszło 20 proc. sześciolatków, w tym roku według planów MEN miało pójść 40 proc., a jak wynika z danych przesłanych przez kuratoria będzie ich zaledwie kilkanaście procent. Najmniej maluchów rozpocznie wcześniej swoją drogę szkolną w województwie opolskim (10 proc.), w lubelskim i na Podlasiu (po 14 proc.). Nawet w Warszawie będzie to tylko około 30 proc. (rok temu 50 proc.). W województwie pomorskim statystyki są lepsze niż w poprzednich latach, ale też nie przekraczają 30 proc. Polscy rodzice nie ufają reformie firmowanej przez obecną koalicję rządzącą i wolą nie eksperymentować na własnych dzieciach, tym bardziej, że z diagnoz poradni psychologicznych wynika, że tylko kilka procent sześciolatków jest gotowa rozpocząć naukę w szkole.