Szczególna ochrona pracownika cztery lata przed emeryturą (i dłużej)

Pracownik, któremu do uzyskania wieku emerytalnego pozostało nie więcej niż 4 lata, jest szczególnie chroniony przez prawo – przypominają w specjalnym dodatku „Tydzień seniora” regionalne tytuły Polska Press m.in. poniedziałkowy „Dziennik Bałtycki”.

Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę osobie, której do osiągnięcia wieku emerytalnego brakuje nie więcej niż 4 lat. Mówi o tym artykuł 39 Kodeksu pracy. Okres ochronny przysługuje wyłącznie osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę i nie ma znaczenia to, czy jest to umowa na czas określony, nieokreślony czy na okres próbny i czy jest na cały etat.

Bezpieczeństwo zatrudnienia ma również pracownik na cztery lata przed emeryturą wcześniejszą, pomostową czy w szczególnych warunkach albo w szczególnym charakterze.

Zakaz wypowiedzenia umowy o pracę osobom w wieku przedemerytalnym dotyczy również wypowiedzenia warunków pracy i płacy.

Nie dotyczy to sytuacji likwidacji zakładu pracy.

Jak przypomina „Tydzień seniora” od 1 stycznia 2013 roku w Polsce rozpoczęło się podwyższanie wieku emerytalnego, jednak osoby, które przed tą datą zostały objęte ochroną przed zwolnieniem, mogą z tego prawa korzystać nadal. Są nawet w lepszej sytuacji, bo z okresu ochronnego korzystają aż do osiągnięcia podwyższonego wieku uprawniającego do emerytury i nawet wtedy, gdy potrwa to więcej niż ustawowe 4 lata.

W „DB” odnajdujemy więc przykład pracownika: jeśli od grudnia 2012 roku Janowi Kowalskiemu przysługiwało prawo do czteroletniego okresu ochronnego, a w tym czasie parlament wprowadził nową ustawę i wydłużył mu czas pracy ponad wcześniejszych 65 lat, to nie znaczy, że czas ochronny skończy się w grudniu 2016 roku. Będzie trwał aż do osiągnięcia wydłużonego wieku emerytalnego, czyli ponad te 4 lata. Kolejne młodsze roczniki, wraz z wydłużającym się wiekiem emerytalnym, będą coraz później objęte ochroną przed zwolnieniem, ale okres 4-letni jest zachowany.

Przypomnijmy z kolei, że oczekujemy realizacji przedwyborczych obietnic PiS i realizacji przedwyborczej umowy Andrzeja Dudy z NSZZ „S” dotyczących obniżenia wieku emerytalnego z wprowadzonych przez rząd Donalda Tuska 67 lat do faktycznego przywrócenia wymaganych 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn.