Szara strefa, czarny rynek

Już niemal 25 proc. polskiej gospodarki działa na czarno. To znacznie powyżej unijnej średniej – podaje za „Gazetą Polską Codziennie” Dział Informacji Komisji Krajowej.

Jak informuje gazeta, coraz więcej firm przenosi się do szarej strefy. Wskazują na to szacunki realizacji budżetu po I półroczu 2013 r. Mimo że PKB nadal rośnie, to wpływy z podatków w stosunku do pierwszej połowy 2012 r. były o 8 mld zł niższe.

Z wyliczeń Friedricha Schneidera, ekonomisty z Uniwersytetu w Linzu wynika, że szara strefa obejmuje 24,4 proc. polskiej gospodarki, czyli znacznie więcej niż w krajach zachodnich. Średnia w UE to obecnie 18 proc. i gorzej niż u nas jest tylko w krajach Europy Wschodniej, takich jak Bułgaria czy Rumunia. Według badań przeprowadzonych dla PKPP Lewiatan, w 2012 r. ponad 33 proc. firm zatrudniało pracowników w szarej strefie, podczas gdy w 2011 r. było to mniej niż 29 proc.

Gdyby państwo obniżyło i ujednoliciło podatki, mniej firm działałoby na czarno – podsumowuje gazeta.