Szanowani pracodawcy z Lęborka i Chojnic. Prezydent wręczył certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

21 pracodawców odebrało 20 kwietnia 2016 r. w Pałacu Prezydenckim certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Wyróżnienia wręczyli prezydent Andrzej Duda i przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Wśród nagrodzonych w ósmej już edycji konkursu znalazł się dwa przedsiębiorstwa z województwa pomorskiego – Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Lęborku oraz Miejski Zakład Komunikacji w Chojnicach. W uroczystości w Warszawie wziął udział przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Lebork_pracodawca_przyjazny

Na zdj. przedstawiciele MPWiK w Lęborku z przewodniczącym ZRG NSZZ „S” Krzysztofem Doślą i przewodniczącym KK Piotrem Dudą w Pałacu Prezydenckim podczas uroczystości wręczenia certyfikatów „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

Wyróżnieni zostali pracodawcy, którzy znają wartość dobrej współpracy z pracownikami i dają przykład, że nowoczesny sposób na biznes to zrozumienie wzajemnych racji i stworzenie godziwych warunków pracy.

Prezydent Andrzej Duda podkreślił, że to wyjątkowy konkurs, w którym kandydatów  zgłaszają organizacje zakładowe „S”. – To wyróżnienie mogłoby mieć zatem jeszcze jedną nazwę: pracodawcy szanowani przez pracowników, czyli po prostu szanowani pracodawcy. Pracodawcy, którzy budują wspólnie z pracownikami wspólnotę danego zakładu pracy. Oby takich miejsc było jak najwięcej – powiedział podczas gali wręczenia certyfikatów Andrzej Duda.

Celem konkursu jest promowanie pracodawców wyróżniających stosowaniem dobrych praktyk w   przestrzeganiu prawa pracy, poprzez dialog społeczny, stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad BHP oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Certyfikatem nagrodzeni mogą się posługiwać przez trzy lata.

ACH

Zobacz listę przyjaznych pracodawców