Szacunek dla kolejarzy

– Należy się wam ogromny szacunek, a nie jak to najczęściej bywa fala krytyki i pomówień. Z tym trzeba bezwzględnie skończyć – napisał w liście do wszystkich pracowników kolei Piotr Duda. Przewodniczący NSZZ „Solidarność” złożył w piśmie życzenia kolejarzom w dniu ich święta, obchodzonego 25 listopada, we wspomnienie ich patronki św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Przy tej okazji szef Związku zaapelował również do polityków, aby odrzucili chorą liberalną filozofię, której znamiennym przykładem jest zakup Pendolino.

W Polsce Dzień Kolejarza obchodzony jest 25 listopada od 1981 r.

List przewodniczącego NSZZ „S” do pracowników kolei:

W imieniu NSZZ „Solidarność” składam wszystkim kolejarzom i pracownikom kolei najszczersze życzenia z okazji Waszego Święta – Dnia Kolejarza. Przede wszystkim życzę bezpiecznej, spokojnej pracy i przezwyciężenia problemów, które piętrzą się przed polskimi kolejami.

Od wielu lat jesteśmy świadkami działań, które niszczą te strategiczną dla polskiej gospodarki branżę. Ciągle restrukturyzacje, tworzenie spółek, centralizacja, coraz gorsze wyniki finansowe to nic innego jak wynik fatalnego zarządzania i upolitycznionego państwowego nadzoru. Jestem absolutnie przekonany, że gdyby nie „Solidarność” i inne kolejarskie związki zawodowe, polskich kolei już dawno by nie było. tylko dzięki Waszej roztropności, ale i stanowczej postawie udaje się chronić je przed całkowitym upadkiem.

Wiele razy strajkowaliście, wymuszając konieczne działania. Wiele razy w poczuciu odpowiedzialności za swoje firmy i bezpieczeństwo nas – pasażerów godziliście się na trudne działania naprawcze, w tym tak dramatyczne jak zwolnienia grupowe. Należy się wam za to ogromny szacunek, a nie jak to najczęściej bywa – fala krytyki i pomówień. Z tym trzeba bezwzględnie skończyć. Dlatego przy okazji tego święta apeluję – szczególnie do polityków – aby odrzucili chorą liberalną filozofię, której znamiennym przykładem jest zakup Pendolino i dopuszczenie do kierowania kolejami ludzi, którzy się na tym nie znają.

Dzień Kolejarza to również dzień wspomnienia św. Katarzyny Aleksandryjskiej, Waszej patronki, która zgodnie z tradycją Kościoła poniosła męczeńską śmierć, broniąc tego w co wierzy. Niech będzie i dla Was źródłem siły. Wiem, że sprawy pomyślnej przyszłości polskich kolei nigdy nie odpuścicie. Tego w imieniu całego naszego Związku serdecznie Wam życzę.

Szczęść Boże Pracownikom Polskich Kolei

Szczęść Boże „Solidarności”

Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”