Świętujemy naszą Polskę Niepodległą

Drogi do Niepodległej wiodły przez pola bitew legionowych brygad Józefa Piłsudskiego i innych twórców POW i Strzelca, przez waleczność Błękitnej Armii Józefa Hallera, polskiego korpusu w Rosji, przez zabiegi dyplomatyczne Ignacego Paderewskiego i Romana Dmowskiego, przez kaszubską wytrwałość Antoniego Abrahama i Tomasza Rogali, przesłanie wydawców „Pielgrzyma”, upór Wincentego Witosa, śląską waleczność Wojciecha Korfantego, dzieło tysięcy tych, którzy dla niej poświęcali życie w powstaniach i w ciężkiej codziennej pracy przy warsztatach i przy pługach.

Członkowie NSZZ „S” wezmą udział w Marszu Niepodległości 11 listopada br. w Warszawie. Związkowcy w sposób nieformalny zbiorą się pod znakami „S”. Warto zadbać również o zabranie flag narodowych.

– „Solidarność” była zwieńczeniem polskiej drogi do wolności, dlatego 11 listopada nie może nas zabraknąć na ulicach Warszawy – powiedział przewodniczący KK „S” Piotr Duda.

Przed Marszem Niepodległości o godzinie 11 przy gmachu Sejmu i Pomniku Polskiego Państwa Podziemnego odbędzie się msza święta. Początek Marszu przy Rondzie Romana Dmowskiego (skrzyżowanie al. Jerozolimskich i al. Marszałkowskiej) o godz. 14:00.

Na Pomorzu np. obchody stulecia Niepodległej rozpoczną się w Gdańsku 10 listopada br. o godz. 10.30 przy pomniku marszałka Józefa Piłsudskiego u zbiegu alei Grunwaldzkiej i Wojska Polskiego, gdzie ślubowanie złoży pierwszy rocznik LO Mundurowego Spartakus.

Parada Niepodległości w Gdańsku zacznie się 11 listopada 2018 o godz. 8.30 zbiórką na Podwalu Staromiejskim. O godzinie 9.30 rozpocznie się przemarsz pod pomnik Króla Jana III Sobieskiego przy Targu Drzewnym. Wieczorem w Europejskim Centrum Solidarności odbędzie się koncert „100 na 100”. Wstęp wolny, ale należy się zarejestrować w ECS.

W południe na terenie Centrum Hevelianum zostanie wciągnięta na 42-metrowy maszt wielka flaga Polski.

Od jutra do 14 listopada br. nocami będą podświetlane światłem w barwach narodowych m.in. wiadukty przy Stadionie Energa Gdańsk, przy Galerii Bałtyckiej i na Jana z Kolna oraz Pomnik Poległych Stoczniowców.

11 listopada Gdynia. Gdyńskie Urodziny Niepodległej będą patriotyczne i zarazem radosne.

Od piątku 9 listopada br. godz. 10 – otwarcie placówek (wstęp wolny): Muzeum Marynarki Wojennej (ul. Zawiszy Czarnego 1B) oraz ORP „Błyskawica” (al. Jana Pawła II). Obiekty będą czynne do godz. 18. Akcja pt. „Otwarte Muzea” potrwa do niedzieli włącznie.

Sobota 10 listopada

godz. 13 -16.30 – Piknik Wojskowy pt. „Służymy Niepodległej” na molo Południowym. W programie: pokaz sprzętu wojskowego, występ Orkiestry Reprezentacyjnej Marynarki Wojennej, zwiedzanie okrętów – wstęp wolny.

godz. 17.30 – Capstrzyk Niepodległości pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego. Złożenie kwiatów i wieńców; uroczysty przemarsz uczestników wydarzenia ulicą Świętojańską pod pomnik Polski Morskiej; przemówienia okolicznościowe.

Jednym z głównych akcentów gdyńskich obchodów jest Parada Niepodległości. Rozpocznie się ona w niedzielę 11 listopada o godz. 12. Przejdzie ona od Dworca Gdynia Główna pod Pomnik Polski Morskiej na Skwerze Kościuszki, gdzie odbędą się oficjalne uroczystości z udziałem władz miasta, dowództwa Marynarki Wojennej.

Niektóre z restauracji trójmiejskich przygotowały nawet specjalne menu w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej z okazji stu lat niepodległości sięgając po dawne przepisy.  Szefowie kuchni dają do 12 listopada br. upust swej fantazji na bazie kuchni żołnierskiej, austriackiej, węgierskiej, rosyjskiej, pomorskiej i żydowskiej.

Obchody 100 rocznicy odzyskania Niepodległości w Rumi rozpoczną się w sobotę 10 listopada o godzinie 18:00 w Parku Starowiejskim, przy Miejskim Domu Kultury, gdzie Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej organizuje „ognisko niepodległości”.

Niedzielne uroczystości 11 listopada zaczynają się o godzinie 12:30 złożeniem kwiatów przy pomniku J. Wybickiego i H. Derdowskiego. O godzinie 13 rozpocznie się msza święta w intencji ojczyzny w Sanktuarium NMP Wspomożenia Wiernych.

Parada Niepodległości z udziałem m.in. harcerzy i rekonstruktorów historycznych oraz zabytkowych pojazdów ruszy o godzinie 14:05 spod sanktuarium. Na Placu Wolności, odbędzie się apel, salwa honorowa, uroczyste posadzenie dębu oraz złożenie kapsuły czasu.