Świętowaliśmy godnie!

Delegacja naszego Regionu uczestniczyła w obchodach stulecia niepodległości w stolicy. Nie mogło 11 listopada 2018 roku przy Grobie Nieznanego Żołnierza zabraknąć „Solidarności” i naszego sztandaru. Tego dnia ulicami stolicy w marszu dumy i radości z hasłem „Dla Ciebie, Polsko” przeszło ponad 250 tysięcy osób.

Sztandar NSZZ „Solidarność”, jeszcze z napisem „Międzyzakładowy Komitet Strajkowy Gdańsk 1980”. był obecny przy Grobie Nieznanego Żołnierza Nasz Region reprezentował m.in. Roman Kuzimski, wiceprzewodniczący ZRG NSZZ „S”.

Związkowa delegacja była też na gdańskich obchodach setnej rocznicy odzyskania niepodległości.

Marsz, po raz pierwszy od 2009 roku, kiedy przedstawiciele ruchów narodowych, w tym Młodzież Wszechpolska, zaczęli marsz organizować, miał charakter państwowy.  Widać było nieprzebrane morze biało-czerwonych flag.

Ten, największy po 1989 roku przemarsz (stolica widziała takie zgromadzenia jeszcze tylko podczas obchodów Tysiąclecia Chrztu i Państwa Polskiego, wizyt Jana Pawła II i wiecu w 1956 roku na ówczesnym Placu Defilad) mógłby zachwycić marszałka Piłsudskiego, Dmowskiego, Paderewskiego, Witosa i generała Hallera. Obok kombatantów, szli ludzie z „Solidarności” i rozmaitych innych organizacji, dzieci i młodzież.

Znaki falangi (ONR) i proporce Forza Nuova z Europejskiego Frontu Narodowego, ginęły w biało-czerwonym morzu. Obyło się bez poważniejszych incydentów, przed którymi tak nas przestrzegano. W takiej masie ludzi zawsze trafią się jednostki, które zachowują się mało godnie. Zresztą jeszcze trzy lata temu nie obyło się bez prób prowokacji, a w 2011,2012 i 2013 roku dochodziło do awantur.

Arcyciekawa była inicjatywa pod patronatem naszej dyplomacji, czyli podświetlenie ponad 30 budynków i pomników przyrody na całym świecie w biało-czerwone barwy.  I tak w Wilnie oświetlono w ten sposób pomnik Trzech Krzyży, Biały Most oraz Most   Króla Mendoga, na biało-czerwono rozświetlił się ratusz w Tel Awiwie i gmach fińskiego MSZ. W biało-czerwonych barwach ukazały się fontanny w Zagrzebiu oraz Wieża Eiffla. Na biało-czerwono ukazał się budapeszteński Most Łańcuchowy oraz wieżowce w Dubaju i sfinks wraz z piramidami w Gizie. Imponująco prezentowały się figura Chrystusa w Rio de Janeiro i wodospad Niagara w biało-czerwonym kolorze.

Potrafimy świętować, a skrajnie nacjonalistyczne ugrupowania w naszym kraju to margines.

ASG

Fot. Twitter MSZ