Święto Sali BHP po raz czwarty – Stocznia Solidarność

14 sierpnia o godz.14 w historycznym budynku sali BHP w Gdańsku zostanie otwarta wystawa „Stocznia Solidarność”.

Święto Sali BHP ma na celu przypomnienie i upamiętnienie wybuchu stoczniowego strajku 14 sierpnia 1980 roku, który bezpośrednio przyczynił się do podpisania porozumień Sierpniowych. Święto po raz czwarty zorganizuje Komisja Krajowa i Fundacja Promocji Solidarności.
Wystawa „Stocznia Solidarność” nawiązuje do dawnego muzeum zakładowego, zwanego Izbą Pamięci Stoczni Gdańskiej, które istniało w Sali BHP w latach 1978-1996. Ówczesne muzeum, jego wygląd i wyposażenie zachowało się do dziś na licznych zdjęciach archiwalnych oraz filmach dokumentalnych.
W Sali BHP, dawnej sali szkoleń i muzeum zakładowego, ukonstytuował się i obradował Międzyzakładowy Komitet Strajkowy. W tej sali wypracowano 21 strajkowych postulatów i w niej toczyły się negocjacje strajkujących ze stroną rządową. Tam też 31 sierpnia 1980 roku podpisano porozumienie, na mocy którego utworzony został Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Po 1996 r., w wyniku procesu upadłościowego Stoczni Gdańskiej, kolekcja muzeum została rozproszona. Obiekt ten w 1999 wraz z placem Solidarności został wpisany do rejestru zabytków. Od 23 grudnia 2004 r. właścicielem Sali BHP jest Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Została ona uratowana i rewitalizowana staraniem naszego Związku. W 2010 roku w historycznej sali BHP, po kilku latach remontów, otwarto wystawę: „Jest jedna Solidarność.”  W 2015 r. udało się odzyskać kilkadziesiąt eksponatów ze zbiorów Izby Pamięci.