Święto Niepodległości – wywieś flagę, przyjdź na paradę!

We wtorek 11 listopada obchodzić będziemy 96 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Z roku na rok coraz bardziej popularną formą uczczenia Święta Niepodległości są parady. Tradycyjnie nie zapomnijmy także o wywieszeniu biało-czerwonej flagi.

Udział w uroczystościach 11 listopada – przemarszach, uroczystych mszach św. za ojczyznę, składaniu kwiatów pod pomnikami itp. – to manifestacja patriotyzmu, miłości do Polski oraz szacunku dla wysiłku i ofiary naszych przodków, którzy uczestniczyli w dziele odrodzenia państwa polskiego.

W Gdańsku uroczysta Parada Niepodległości wyruszy o godz. 10 z Podwala Staromiejskiego i przejdzie ulicami Podmłyńską, Rajską, Heweliusza, Korzenną i Kowalską do pomnika  Jana III Sobieskiego na Targu Drzewnym. W tym roku gdańska parada będzie nawiązywała do 75. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego i 70. rocznicy powstania warszawskiego. Dlatego m.in. organizatorzy planują rozdać uczestnikom uroczystości kilka tysięcy biało-czerwonych opasek – nieodłączny symbol walki o wolność i niepodległość kilku pokoleń Polaków. Każda opaska będzie ostemplowana symbolem Polski Walczącej.

Parada Niepodległości w Gdyni rozpocznie się o godz. 12 i przejdzie od Placu Konstytucji ulicą 10 Lutego pod Płytę Marynarza Polskiego na Skwerze Kościuszki, gdzie odbędą się oficjalne uroczystości. Przemarsz poprowadzi Orkiestra Marynarki Wojennej. Wyróżnikiem gdyńskiej parady od lat jest aktywny udział mieszkańców ubranych w stroje historyczne. To nie dziwi, Gdynia jest przecież jednym z symboli II Rzeczpospolitej.

Wybrane uroczystości z okazji Święta Niepodległości:

11 listopada, godz. 9.30, Gdańsk – uroczystość złożenia kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana w Parku im. Reagana (organizuje Stowarzyszenie „Godność”)

11 listopada, godz. 10, Gdańsk – uroczystość złożenia kwiatów pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego, plac na rogu ul. Grunwaldzkiej i Wojska Polskiego (organizuje Stowarzyszenie „Godność”)

11 listopada, godz. 12, Gdańsk – msza św. w intencji ojczyzny w Bazylice Mariackiej

Narodowe Święto Niepodległości obchodzone jest co roku 11 listopada, dla upamiętnienia rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r. Ta data symbolicznie i realnie kończyła długi polityczny i militarny proces, jakim było odzyskiwanie przez Polskę suwerenności. 10 listopada 1918 r. do Warszawy przyjechał Józef Piłsudski, który 11 przejął  władzę w Warszawie z rąk Rady Regencyjnej i został Naczelnym Dowódcą Wojsk Polskich.

W okresie PRL 11 listopada był datą niewygodną i przemilczaną. Jednak o kolejnych rocznicach odzyskania niepodległości pamiętali m.in. uczestnicy antykomunistycznej opozycji. Nielegalne manifestacje patriotyczne, kończące się aresztowaniami ich organizatorów i uczestników, odbywały się m.in. w Gdańsku i Warszawie.

fot. Wikipedia