Święto Niepodległości wygrywa

Polacy uważają 11 listopada za najważniejsze święto państwowe. Cenią również Święto Konstytucji 3 maja. Za trzecie najważniejsze święto uznają 16 października – rocznicę wyboru Karola Wojtyły na papieża.

Zdjęcie: Paweł Glanert

11listopada

Z sondażu przeprowadzonego przez IBRiS Homo Homini dla „Rzeczpospolitej” wynika, że Polacy mają różne zdania, jeśli chodzi o wybór najważniejszego święta. Zdaniem politologa Jacka Kloczkowskiego wynika to ze skomplikowania naszej historii, która obfitowała w zwroty akcji skutkujące dużą ilością rocznic. Polakom trudno jest wskazać  tę najważniejszą. Najwięcej ankietowanych – aż 33 proc. – za najważniejsze święto III RP uznało 11 listopada. Kolejne miejsca zajęły Święto Konstytucji (25 proc.) i Dzień Papieski (9 proc.).

Za najważniejsze cechy niepodległego państwa Polacy uznają własny język (13 proc. wskazań), terytorium (12 proc.), rząd i walutę (po 11 proc.). Kolejne miejsca w sondażu zajęły silna gospodarka (9 proc. badanych) oraz kontrolowanie przez państwo strategicznych dla bezpieczeństwa gałęzi gospodarki, takich jak energetyka, surowce czy sektor zbrojeniowy (7 proc.). – I to jest bardzo ważne, bo wbrew temu, co twierdzą niektórzy ekonomiści, kapitał ma narodowość i od tego, czy jest nasz czy obcy, zależy możliwość prowadzenia samodzielnej polityki – podkreśla prof. Zbigniew Stawrowski, filozof polityki z UKSW. Według Jacka Kloczkowskiego zaczynamy doceniać rolę gospodarki, ponieważ widzimy, że największe znaczenie na arenie międzynarodowej mają państwa charakteryzujące się właśnie wysokim poziomem rozwoju gospodarczego.