Święto kolejarzy

Życzenia bezpiecznej i dobrze opłacanej pracy złożył pracownikom polskich kolei w dniu ich święta przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. 25 listopada obchodzone jest wspomnienie patronki kolejarzy – św. Katarzyny Aleksandryjskiej. W tym roku przypada 170 rocznica powstania kolei w Polsce. Dzień Kolejarza obchodzony jest 25 listopada od 1981 r.

List przewodniczącego NSZZ „S” do pracowników kolei:

Z okazji Święta Kolejarza, w 170. rocznicę powstania Polskiej Kolei, życzę wszystkim Kolejarzom i pracownikom kolei wszelkiej pomyślności i poczucia dumy z kolejarskiej służby.

Życzę przede wszystkim bezpiecznej i dobrze opłacanej pracy. Życzę również poszczególnym kolejarskim spółkom pomyślnego rozwoju, tak potrzebnego polskiej gospodarce i polskiemu społeczeństwu.

Szczególne życzenia wytrwałości i satysfakcji z działalności związkowej kieruję do Koleżanek i Kolegów z kolejarskiej „Solidarności”, aby po stronie zarządów i władz państwowych miały partnera do prowadzenia rzetelnego dialogu na rzecz pracowników i rozwoju swoich firm.

Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”

Życzenia z okazji Święta Kolejarzy złożył także Henryk Grymel, przewodniczący Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ „Solidarność”.

grymel_zyczenia