Dziady, Bal Wszystkich Świętych, czy obrzędy duchów i upiorów?

W polskiej tradycji listopad, a zwłaszcza jego początek, jest czasem refleksji i zadumy nad losami naszych przodków i nad tymi, którzy odeszli na drugą stronę zupełnie niedawno.

Jednak w latach 90. w naszą tradycję zaczęły wdzierać się obce jej obrzędy,  często inspirowane przez showbusiness lub promowane przez osoby, które chciały uchodzić za „nowoczesne” i zintegrowane z tzw. Zachodem (wedŁug włSsnego wyobrażenia czym ów „zachód” jest).

Zatem od ćwierć wieku słyszymy o zaimportowanym święcie Halloween. Obchodzące je osoby przebierają się za duchy, upiory, wiedźmy i postacie z horrorów, starszą, igrają przy pomocy atrybutów śmierci.

Co sądzą na ten temat Polacy? Sondaż Polskiego Radia 24 wskazuje, że ponad połowa z nas ma na jego temat zdecydowanie negatywne zdanie. Na pytanie „Czy podoba się Panu/i świętowanie w Polsce Halloween, amerykańskiej wersji Święta Zmarłych”  (chodzi o fuzję obrządków celtyckich, meksykańskich i pierwszych osadników – vide dynia) 35 proc. respondentów odpowiedziało „zdecydowanie nie”, a 25 proc. pytanych – „raczej nie”.

Zwolennicy święta stanowili 31 proc. badanych, przy czym tylko 8 proc. odpowiedziało „zdecydowanie tak”.

Zdjęcie: Paweł Glanert
Sondaż Polskiego Radia 24