Święta w pomorskiej rodzinie wraz z kapelą braci Golców

Kto nie był w ostatnią niedzielę w bazylice św. Brygidy i nie śpiewał z góralami kolęd – niechaj żałuje!  Było rodzinnie, śpiewnie, świątecznie. Artyści wykonali we właściwej sobie dynamice program artystyczny, który wykonali wcześniej w miejscu dla Polaków wyjątkowym – w bazylice Sanktuarium jasnogórskiego klasztoru. Dudy, skrzypki, basy przeniosły nas w świąteczny nastrój.

Wypełniony kościół, a nawet plac przed świątynią (z możliwością obejrzenia koncertu na telebimie) na niedzielnym koncercie Golec uOrkiestra z Żywiecczyzny w bazylice św. Brygidy zaświwdczają, że potrafimy z lubością wsłuchać się w kolędy na rockową i folkową nutę.

Profesjonalizm bezpretensjonalnych braci Łukasza i Pawła Golców oraz Edyty Golec, entuzjastyczne przyjęcie przez publiczność, prawie dwugodzinny koncert kolęd tradycyjnych, ale także we własnej aranżacji i autorstwa zespołu, a po koncercie – rozdawanie autografów – to dowód, że impreza była udana nad wyraz.

Wśród obecnych byli abp. Sławoj Leszek Głódź, bp. Wiesław Szlachetka, liderzy Komisji Krajowej z jej przewodniczącym Piotrem Dudą. Ks. Sławoj Leszek Głódź pobłogosławił zespołowi na muzyczną podróż do USA i Kanady.

Brawo dla księdza kanonika Ludwika Kowalskiego, proboszcza parafii św. Brygidy, że to, iż otworzył drzwi świątyni muzykom z Milówki i sąsiednich wsi Żywiecczyzny.

ASG

Zdjęcia: Paweł Glanert