Święta? Dla kogo? – akcja ulotkowa „S” w DCT Gdańsk

Nie wszyscy pracownicy mieli wolne Święta Wielkanocne. Pracowali m.in. dokerzy w DCT Gdańsk. Nie otrzymali jednak za to żadnego dodatku za pracę w święta. Tymczasem firma na swojej stronie internetowej podaje stawki za usługi związane z obsługą kontenerów w czasie świąt. Dodatki wynoszą 150 proc.

W odpowiedzi na działania pracodawcy związkowcy z Działu Organizowania i Rozwoju Regionu Gdańskiego oraz „Solidarności” w DCT przeprowadzili akcję ulotkową, kierowaną do pracowników terminala kontenerowego.

„To nie fair, że w święta musimy rezygnować z czasu z rodziną, pracując bez żadnego dodatku do wynagrodzenia. Większość pracowników w Polsce i Europie otrzymuje takie dodatki. My w DCT zasługujemy na te same warunki pracy.” – to fragment ulotki zatytułowanej „Święta? Dla kogo?”.

Dodajmy, że w Porcie Gdańskim dodatek za pracę w czasie Świąt Wielkanocnych wynosił nawet do 200 proc.

- Głównym mottem było przesłanie: „Pracownicy przyłączcie się do związku zawodowego. Wspólnie możecie wynegocjować z pracodawcą lepsze warunki pracy” – opowiada Roman Kuzimski, wiceprzewodniczący ZRG NSZZ „S”, który przewodził akcji. – Przyjeżdżaliśmy do DCT Gdańsk o godz. 5 rano oraz o godz. 17, kiedy pracownicy zmieniali się. Obserwowałem, że w kolejnych dniach pracowały te same osoby. Przecież ci ludzie po powrocie do domu, musieli odespać ciężką pracę. Nie mogli więc świętować.

Pracownicy DCT Gdańsk chętnie rozmawiali z działaczami „Solidarności” i skarżyli się:

- To nie w porządku, że musimy pracować w święta. I nie dostajemy za to żadnych dodatków. Kiedy będą moje święta? Ja będę miał dopiero we wtorek.

- Mój lany poniedziałek przypadnie w środę. Dzisiaj według pracodawcy mam normalny dzień pracy.

Do „Solidarności” w DCT należy obecnie 116 pracowników. Działacze cały czas pracują na rzecz wzmocnienia organizacji związkowej, aby stać się faktyczną siłą w rozmowach z pracodawcą.

zola

Obejrzyj ulotkę: