Światowe Dni Młodzieży – wielkie święto młodych katolików

W ramach obchodów Światowych Dni Młodzieży w naszej  Arechidiecezj  na 23 lipca zaplanowano Litanię Narodów – wspólną modlitwę gdańszczan i młodych pielgrzymów na placu Solidarności. Po modlitwie sprzed pomnika Poległych Stoczniowców wyruszy Marsz Młodych, który przejdzie do bazyliki Mariackiej. Tam arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański, odprawi uroczystą eucharystię po łacinie. Po południu na placu Zebrań Ludowych odbędzie się Festiwal Młodych. – Mamy sygnały, że te grupy, które przyjadą na ŚDM do Krakowa, już od połowy lipca będą jeździły po Polsce i zwiedzały ważniejsze miejsca. A Gdańsk jest kluczowym miastem w historii naszego kraju, więc pewnie przyjadą i tutaj – zapowiada ksiądz Krzysztof Nowak, koordynator diecezjalny Światowych Dni Młodzieży, w rozmowie z portalem gdansk.pl

W ramach obchodów odbędzie się m.in. spotkanie młodzieży z Francji z Andrzejem Kołodziejem, parafia św. Mikołaja w Gdyni Chylonii, 22 lipca o godz. 10.

Przygotowania na Błoniach – ołtarz.

przygotowania_na-bloniach-ołtarz.

sdm

Przebieg głównych wydarzeń:

26 lipca (wtorek) – msza inaugurująca, mszę otwierającą ŚDM odprawi Stanisław Dziwisz.

28 lipca (czwartek) – spotkanie z papieżem na Błoniach

29 lipca (piątek) – droga krzyżowa na Błoniach

30 lipca (sobota) – wieczorne czuwanie modlitewne w Brzegach

31 lipca (niedziela) – msza kończąca ŚDM w Brzegach.

Światowe Dni Młodzieży są zorganizowanymi w formie religijnego festiwalu spotkaniami z papieżem, skupiającymi młodzież z całego świata. Odbywają się co dwa lub trzy lata, a zapoczątkowała je inicjatywa Jana Pawła II z 1985 roku.

W rywalizacji o prawo do organizacji tegorocznych uroczystości Polska pokonała Wielką Brytanię, Łotwę i Koreę Południową. 28 lipca 2013 roku papież Franciszek ogłosił w Rio de Janeiro, że następne Światowe Dni Młodzieży odbędą się w polskim Krakowie. Franciszek postanowił połączyć uczestnictwo w nich z podróżą apostolską do naszego kraju, podczas której zamierza odwiedzić między innymi sanktuarium na Jasnej Górze i obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau.

Święto poprzedziły długie przygotowania. W kościele Świętego Krzyża w Krakowie każdego szesnastego dnia miesiąca odbywa się uroczysta msza święta w intencji Światowych Dni Młodzieży 2016. Już 13 kwietnia 2014 roku rozpoczęła się peregrynacja ikony Salus Populi Romani i Krzyża Światowych Dni Młodzieży. Ikona i krzyż najpierw trafiły do archidiecezji poznańskiej. Stamtąd zostały przeniesione do następnych diecezji, pozostając w każdej około dwudziestu dni. Na koniec trafiły do Krakowa. Ciekawym pomysłem jest inicjatywa „Bilet dla Brata” – zbiórka pieniędzy na dofinansowanie uczestnictwa ubogiej młodzieży z Armenii, Azerbejdżanu, Białorusi, Gruzji, Kazachstanu, Kirgistanu, Litwy, Mołdawii, Rosji, Tadżykistanu, Turkmenistanu, Ukrainy i Uzbekistanu.

Miejscem głównych uroczystości będą krakowskie Błonia. Tam odprawiona zostanie uroczysta msza święta otwierająca Światowe Dni Młodzieży i powitanie papieża Franciszka. Tam również odbędzie się Droga Krzyżowa 29 lipca. 30 lipca młodzież przeniesie się do podkrakowskich Brzegów w gminie Wieliczka, gdzie będzie uczestniczyć w czuwaniu z papieżem, a następnego dnia weźmie udział w uroczystej mszy świętej na zakończenie Światowych Dni Młodzieży.

Lokalne obchody są przygotowywane przez poszczególne diecezje, którym z tej okazji przyporządkowano nazwy miejsc biblijnych. Przykładowo diecezja warszawsko-praska przyjęła nazwę Betlejem, diecezja pelplińska – Cezarea Filipowa, a diecezja bydgoska – Golgota. Archidiecezja gdańska stała się Kafarnaum – miastem, w którym Jezus powołał na apostołów Szymona, Andrzeja, Jakuba, Jana i Mateusza, dokonał wielu cudów (między innymi uzdrowił sługę setnika i przywrócił do życia córkę Jaira) i chodził po wodach Jeziora Tyberiadzkiego. Na 23 lipca zaplanowano Litanię Narodów – wspólną modlitwę gdańszczan i młodych pielgrzymów na placu Solidarności. Po modlitwie sprzed pomnika Poległych Stoczniowców wyruszy Marsz Młodych, który przejdzie do bazyliki Mariackiej.

Polska już po raz drugi będzie gospodarzem Światowych Dni Młodzieży. Pierwszy raz zdarzyło się to w 1991 roku – były to 6 Dni Młodzieży, a główne uroczystości odbyły się w Częstochowie.

Logo tegorocznych Światowych Dni Młodzieży przedstawia kartograficzne kontury Polski zaznaczone na czerwono, a w środku znajduje się żółty krzyż symbolizujący Jezusa Chrystusa. Żółte koło w obrębie konturów oznacza lokalizację Krakowa, a krzyż jest otulony czerwono-niebieskim płomieniem symbolizującym Boże Miłosierdzie, a także bezpośrednio nawiązującym do obrazu Jezusa Miłosiernego. Wszystkie trzy użyte kolory nawiązują do herbu Krakowa. Oficjalnym hymnem uroczystości została kompozycja Błogosławieni miłosierni Jakuba Blycharza.

(MarWer)

Zdjęcia: Wikimedia Commons