Światowe Dni Młodzieży w Panamie

We wtorek rozpoczęły się w Panamie Światowe Dni Młodzieży, które zainicjował św. Jan Paweł II w 1986 r. Z Polski do Panamy dotarło 3,5 tys. młodych ludzi, nie mówiąc już o wolontariuszach i dziennikarzach. Polacy stanowią najliczniejszą grupę pielgrzymów z Europy. W środę do młodzieży dołączy papież Franciszek. ŚDM potrwają do 27 stycznia.

Panama kanał

Kanał Panamski

Panama jest państwem położonym w Ameryce centralnej o ponad cztery razy mniejszym od Polski. Zamieszkuje ją niecałe 4 miliony ludzi, głównie metysi oraz ludy Morza Karaibskiego. Są również wśród nich Panamczycy o korzeniach afrykańskich, ale i europejskich. W Panamie, zarówno w stolicy, jak i w pozostałych rejonach kraju zauważa się ogromne zróżnicowanie społeczne. Ponad połowa mieszkańców żyje w skrajnej nędzy. W stolicy, nazwanej tak samo jak kraj, czyli w Panamie wyraźnie widoczne są i to często na tej samej ulicy, enklawy bogactwa i enklawy biedy. Nie ma tam typowych slumsów, za to tuż przy luksusowej rezydencji pilnowanej przez specjalne służby rozlokowały się budy z biedotą. Ludzie jakoś w nich żyją, bo klimat jest gorący i wilgotny, ale jedzenie wcale nie należy do najtańszych w Ameryce Łacińskiej.

Panama 3

Głównym źródłem dochodów tego kraju jest kanał panamski, a także turystyka skupiona głównie wokół tegoż kanału.

W poniedziałek 21 stycznia 2019 r., Arcybiskup Panamy José Domingo Ulloa Mendieta przekazał za pośrednictwem KAI (Katolicka Agencja Informacyjna) krótkie przesłanie skierowane do pielgrzymów z Polski. Mówił: „Serdeczne pozdrowienia dla ponad trzech i pół tysiąca pielgrzymów polskich! Chcemy podziękować Kościołowi w Polsce za to, że jako nasi starsi bracia w przygotowaniu Światowych Dni Młodzieży podzielili się z nami tym, jak je zorganizować i zawsze byli przy nas, gdy przygotowywaliśmy to wielkie wydarzenie. Dlatego płyną do Kościoła w Polsce nasze wyrazy wdzięczności. A szczególnie za to, że wczoraj arcybiskup Krakowa przywiózł nam relikwię św. Jana Pawła II, która zostanie umieszczona w ołtarzu pierwszej katedry na lądzie amerykańskim pw. Matki Bożej Starszej. Tak więc Jan Paweł II zostanie na zawsze pośród nas, a wraz z nim Kościół w Polsce.”

Panama 2

Katedra Najświętszej Marii Panny Wniebowziętej

Światowe Dni Młodzieży, to spotkanie młodych katolików, które odbywa się co dwa-trzy lata. W Polsce takie spotkania odbyły się już dwa razy: w 1991 r. w Częstochowie i w 2016 r. w Krakowie.

(mig)

Fot. Maria Giedz