Świadkowie historii 2016 wyróżnieni

Walczyli o niepodległość i wolność Polski – od wybuchu II wojny światowej po rok 1989 – a później nie spoczęli na laurach, tylko zaangażowali się w upamiętnianie historii naszego kraju i lokalnej społeczności. O kim mowa? O laureatach konkursu „Świadek historii”, organizowanego przez gdański oddział Instytutu Pamięci Narodowej.

Podczas uroczystości wręczenia nagród w II edycji konkursu 14 grudnia 2016 r. w Dworze Artusa w Gdańsku wyróżniono: Andrzeja Chmielewskiego (historyka, instruktora harcerskiego, w PRL działacza Studenckiego Komitetu Solidarności i Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela, członka oświatowej „S” w Kwidzynie, który od lat 90. upamiętnia miejsca terroru i działalność Żołnierzy Wyklętych na Powiślu); Izydora Genczę (uczestnika konspiracji niepodległościowej w okresie II wojny światowej, komendanta antyniemieckiej tajnej organizacji niepodległościowej „Jaszczurka” działającej na Kociewiu od 1941 r., po 1989 r. działacza społecznego), Adama Hlebowicza (historyka, dziennikarz, inicjatora Parady Niepodległości i Krajowej Defilady Pamięci Żołnierzy Niezłomnych w Gdańsku), Annę Kołakowską (najmłodszego więźnia politycznego w stanie wojennym, członka oświatowej „S” w Gdańsku, zaangażowaną w wiele inicjatyw patriotycznych, w tym coroczne Zaduszki Partyzanckie w Gdańsku), Roberta Kwiatka (działacza Federacji Młodzieży Walczącej, kustosza pamięci o Antonim Browarczyku, inicjatora budowy pomnika ofiar stanu wojennego w Gdańsku) i Czesława Nowaka (legendarnego lidera „S” w Porcie Gdańskim, obecnie prezesa Stowarzyszenia „Godność” zrzeszającego osoby represjonowane w okresie PRL). NSZZ „S” podczas uroczystości reprezentował zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego Roman Kuzimski.

Zdjęcia: Paweł Glanert

–  Tym wyróżnieniem honorujemy osoby, które same tworzyły historię, a dziś pamięć o tych dziejach przekazują nam współczesnym i następnym pokoleniom – powiedział wręczający nagrody prezes IPN dr Jarosław Szarek, który podkreślił, że dwie największe organizacje działające na rzecz wolności i niepodległości Polski w XX wieku, Armia Krajowa i NSZZ „Solidarność”, niosły ze sobą powiew prawdy historycznej, a ich członkowie do dziś angażują się w upamiętnianie historii Polski.

Potwierdzeniem tych słów była obecność na uroczystości najstarszego z laureatów, urodzonego w 1919 r. Izydora Genezy, mimo swojego wieku wciąż pozostającego aktywnym społecznie. Warto podkreślić, że połowa z sześciu nagrodzonych osoby to obecni członkowie NSZZ „Solidarność”.

Laureaci zapowiedzieli dalsze działania na rzecz upamiętniania historii Polski. – Chciałbym już odpocząć, ale takimi nagrodami IPN mobilizuje nas do dalszej pracy – powiedział Robert Kwiatek. Z kolei Adam Hlebowicz zaapelował, aby jednej z ulic Gdańska nadać imię Tadeusza Milewskiego, urodzonego w grodzie nad Motławą powstańca warszawskiego, który zginął w stolicy w sierpniu 1944 r. Czesław Nowak uznał wyróżnienie swojej osoby za docenienie działalności całego Stowarzyszenia „Godność”. Przypomniał nierzadko długie i trudne batalie społeczników o ustawienie krzyża na Westerplatte, budowę pomników marszałka Józefa Piłsudskiego, Jana Pawła II i Ronalda Reagana, Anny Walentynowicz, a ostatnio tablicy upamiętniającej spotkania Ojca Świętego z młodzieżą na Westerplatte w czerwcu 1987 r. We wszystkie te inicjatywy zaangażowani byli członkowie Stowarzyszenia „Godność”.

Przyznawane przez poszczególne oddziały IPN nagrody „Świadek historii” są regionalnym uzupełnieniem ogólnopolskiej nagrody Instytutu „Kustosz Pamięci Narodowej”. Wyróżniane są osoby fizyczne, instytucje i organizacje szczególnie zasłużone dla upamiętniania historii narodu polskiego w regionie oraz osobom wspierającym pion edukacyjny IPN w realizacji ustawowej działalności w obszarach edukacyjnym, naukowym i wydawniczym. To także kolejna obok kongresów pamięci narodowej inicjatywa IPN, która integruje środowiska patriotyczne.

Adam Chmielecki