Stypendia „Solidarności” i pamięć Grudnia ’70 w Zespole Szkół w Łęgowie

Nietypowa lekcja historii odbyła się 14 grudnia w Zespole Szkół im. Bohaterów Grudnia ’70 w Łęgowie (gmina Pruszcz Gdański) w rocznicę 42 rocznicy grudniowej zbrodni. W akademii z okazji święta szkoły wzięli udział przedstawiciele władz gminnych, rodziny ofiar Grudnia ’70, reprezentanci Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, kadra nauczycielska, a przede wszystkim kilkuset uczniów wchodzących w skład łęgowskiego zespołu szkół podstawówki i gimnazjum.

Uroczystość była także okazją do wręczenia trójce wyróżniających się uczniów – Damianowi Gajewskiemu, Martynie Filipskiej i Karinie Sledz – stypendiów Funduszu Stypendialnego im. NSZZ „Solidarność”. Dyplomy wręczyli skarbnik Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Stefan Gawroński oraz dyrektor Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy Renata Tkaczyk.

– To już tradycja, że choć wręczenie stypendiów z Funduszu im. NSZZ „Solidarność” odbywa się w sierpniu w rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych, uczniowie Zespołu Szkół w Łęgowie otrzymują je w grudniu, w dniu święta swojej szkoły – wyjaśnia Renata Tkaczyk.

– Najlepszym budulcem dla dobrej przyszłości jest pamięć o przeszłości. Życzę Wam, abyście nigdy nie musieli uczestniczyć w takich wydarzeniach, jak te, które miały miejsca w grudniu 1970 r. – powiedział do młodzieży przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Protesty robotnicze na Wybrzeżu w grudniu 1970 r. oraz wprowadzenie stanu wojennego przypomniano w przygotowanym przez uczniów programie słowno-muzycznym. Można było usłyszeć m.in. „Rotę” oraz „Balladę o Janku Wiśniewskim”. „Chcieli nam zabrać demokrację, postulowali stanu rację” – śpiewali uczniowie łęgowskich szkół.

O wyjątkowym zobowiązaniu, jakim dla Zespołu Szkół w Łęgowie jest patronat Bohaterów Grudnia ’70, powiedzieli nam dyrektor placówki Elżbieta Działoszewska oraz przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania miasta i gminy Pruszcz Gdański Paweł Flejszar, na co dzień uczący w łęgowskiej szkole historii.

– Dzięki zaangażowaniu uczniów oraz nauczycieli co roku przygotowujemy uroczystości z okazji rocznicy wydarzeń grudnia 1970 r. Cenimy sobie także współpracę z Regionem Gdańskim „Solidarności” – powiedziała Elżbieta Działoszewska.

– Staramy się, aby uczniowie naszych szkół dobrze znali wydarzenia z grudnia 1970 r., stan wojenny i historię „Solidarności”. Organizujemy dla dzieci i młodzieży wyjazdy do Gdańska w miejsca związane z „Solidarnością”, m.in. pod Pomnik Poległych Stoczniowców. Ostatnio zwiedziliśmy wystawę „Drogi do wolności”. Co roku z okazji święta szkoły prezentujemy filmy historyczne. W tym roku uczniowie obejrzeli filmy „Śmierć jak kromka chleba” oraz „Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł” – powiedział Paweł Flejszar.

W uroczystościach rocznicowych w Zespole Szkół w Łęgowie co roku bierze udział Stefania Drywa-Klóskowska, wdowa po zamordowanym w grudniu 1970 r. portowcy Brunonie Drywie, którego historia została opowiedziana w filmie „Czarny czwartek”.

– Do dzisiaj nie mogę pogodzić się ze śmiercią męża, gdy wspominam tamte wydarzenia, potem nie mogę spać w nocy – powiedziała nam Stefania Drywa. – Trzeba przypominać młodzieży o zbrodni, ale i o bohaterstwie. Niestety, wydaje mi się, że społeczeństwo, naród wyciągnęło lekcję z tych bolesnych wydarzeń, ale przedstawiciele władzy już nie – dodała Stefania Drywa.

Adam Chmielecki