Studenci zapraszają na dyskusję o Maju ‘88

19 kwietnia br. o godzinie 16.30 w historycznej Sali BHP odbędzie się panel dyskusyjny Jutro Strajk, czyli wspomnienie maja 1988 roku, przygotowany przez Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwersytetu Gdańskiego.

Jak zapowiadają organizatorzy, prelegentami wydarzenia będą przedstawiciele wszystkich trzech komitetów strajkowych – Politechniki Gdańskiej, Uniwersytetu Gdańskiego i Stoczni Gdańskiej. Wystąpi też Arkadiusz Kazański – historyk gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej. Na początku panelu zostanie wyświetlony film Studenci ’88, ukazujący przebieg wydarzeń majowych.

Przypomnijmy: strajk w maju 1988 roku został zorganizowany spontanicznie przez młodzież, która po niedzielnej mszy w kościele św. Brygidy i spotkaniu opozycji na placu przed plebanią postanowiła przystąpić do działania. W poniedziałek 2 maja zastrajkowała Stocznia Gdańska, dzień później dołączyli studenci z Uniwersytetu Gdańskiego. 3 maja strajk podjęła Politechnika Gdańska. Protest odbył się wbrew zdaniu liderów opozycji i nie pociągnął za sobą pracowników innych niż Stocznia Gdańska zakładów, ale przełamał barierę strachu i zobojętnienia.