Strażacki protest. Rząd ignoruje postulaty

Strażacy z NSZZ „Solidarności” rozpoczęli w poniedziałek 30 marca b.r. ogólnopolską akcję protestacyjną. Jest to odpowiedź na bierność rządu PO–PSL w sprawie warunków płacy u pracy strażaków.

Strażacy wielokrotnie wnioskowali do Ministra Spraw Wewnętrznych o podwyżkę swoich uposażeń i zwiększenia budżetów powiatowych komend Państwowej Straży Pożarnej. Płace strażaków nie zmieniły się od 2008 roku. Strażacy domagają się też pełnej odpłatności za nadgodziny. Obecnie otrzymują oni 60 proc. stawki godzinowej za pracę w nadgodzinach. Jako, że postulaty nie zostały zrealizowane Krajowa Sekcja Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” rozpoczęła ogólnopolską akcję protestacyjna. Jej przewodniczący Robert Osmycki argumentuje, że rząd od 2008 roku nie zwiększył środków finansowych na działalność straży. Strażacy żądają zwiększenia finansowania o wskaźnik inflacji.

Funkcjonariusze straży pożarnej manifestować będą na ulicach na razie w województwach lubuskim, opolskim, podkarpackim i zachodniopomorskim. Strażacy oflagują też pojazdy  ratowniczo-gaśnicze.

- Związek jest najbardziej zainteresowani wzrostem funduszu wynagrodzeń, a w zasadzie jego rewaloryzacją za lata 2008-2014. Długo czekaliśmy na odpowiedź z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.  W grudniu 2014 roku złożyliśmy też petycję u marszałka Sejmu RP, na którą również nie dostaliśmy odpowiedzi dodaje Robert Osmycki.

Od sierpnia 2013 r. związkowcy składają postulaty na ręce kolejnych ministrów. Ani razu nie doczekali się odpowiedzi. Na ostatnim spotkaniu z Teresą Piotrowską, minister spraw wewnętrznych przedstawiono postulaty z prośbą o odpowiedź MSW do 16 marca 2015

- Akcja jest protestem kroczącym. Od dawna domagamy się rewaloryzacji funduszy wynagrodzeń. Ceny rosną, a my musimy zadawalać się wynagrodzeniem za 2008 rok. Chcemy też podniesienia stawki rekompensaty za służbę w godzinach nadliczbowych – mówi Maciej Kosiecki, przewodniczący KZ NSZZ „S” w Komendzie Powiatowej PSP w Kościerzynie, wskazując też na konieczną rewaloryzację funduszu wynagrodzeń i prowadzenie polityki awansowania, tak by awans nie tylko niósł zwiększony zakres zadań ale i podwyżki.

Kolejne etapy protestu, m.in. kolejne włączanie do akcji województw, ustalać będzie Krajowy Sztab Protestacyjny i wojewódzkie sztaby protestacyjne. Strażacy z jednostek PSP, w których nie ma struktur NSZZ ”Solidarność” mogą przystąpić do działań protestacyjnych po powołaniu Społecznych Komitetów Protestacyjnych.

ASG