Strajkowy biuletyn przełamuje cenzurę

23 sierpnia 1980 r. ukazał się pierwszy numer Strajkowego Biuletynu Informacyjnego „Solidarność”.

Przełamywanie cenzury prewencyjnej okresu PRL, decydującej o zwolnieniu tekstu do druku, przez ulotki i wydawnictwa drugiego obiegu było jednym z zadań opozycji. Również strajkujący robotnicy w 1980 roku musieli przełamać blokadę informacyjną. W środkach masowego przekazu PRL nie używano słowa „strajk”, co najwyżej – a i to sporadycznie – „nieuzasadnione przerwy w pracy”. Ze strajkującym Trójmiastem przez kilka dni nie było połączeń telefonicznych.

23 sierpnia 1980 r. w czasie strajku w Stoczni Gdańskiej im. Lenina w sierpniu 1980 r. ukazał się pierwszy numer „Strajkowego Biuletynu Informacyjnego Solidarność”. Informacje redagowali Konrad Bieliński i Krzysztof Wyszkowski. Wspierała ich w pracy redakcyjnej   Ewa Milewicz. Od czwartego numeru SBIS dołączył do redakcji Mariusz Wilk.

Krzysztof Wyszkowski wpadł na pomysł, by biuletyn nazwać „Solidarność”. Ostatni, strajkowy, numer „Biuletynu” ukazał się 31 sierpnia 1980 r., w dniu podpisania porozumienia z komisją rządową. Jego dzienny nakład sięgał nawet 40 tys. egzemplarzy. Był drukowany w formacie A5, o objętości 4 stron.

Po zakończeniu strajku jako „Biuletyn Informacyjny Solidarność”, pismo MKZ NSZZ „S” w Gdańsku ukazał się on 24 września 1980 r. W zespole redakcyjnym znalazły się też Joanna Duda-Gwiazda i Joanna Wojciechowicz. Na winiecie pisma znalazły się charakterystyczne dla herbu Gdańska lwy.

Ważną role odgrywało też powołane w 1981 roku Biuro Informacji Prasowej KKP NSZZ „S” – BIPS oraz niezliczone pisma organizacji zakładowych ukazujące się w całym kraju.

ASG