Strajki 1988 na Wybrzeżu w fotografiach „Nie ma wolności bez Solidarności”.

25 kwietnia 2018 r., w siedzibie „Solidarności” w Gdańsku odbyło się otwarcie wystawy fotograficznej z okazji 30-lecia strajków z 1988 roku. – W świadomości polskiego społeczeństwa strajki 88 roku są mało znane, a przecież to one otworzyły drogę do wolnej, niepodległej ojczyzny – powiedział Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” podczas otwarcia wystawy.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Na kilkunastu planszach znalazły się fotografie ukazujące historię strajków od majowych do sierpniowych w gdańskich stoczniach, w gdańskim porcie, na gdańskich uczelniach. Są też zdjęcia ze strajku w Hucie Stalowa Wola. Na innych widać ludzi dyskutujących, odpoczywających, drukujących strajkowe biuletyny, a nawet dzieciaki przekradające się przez stoczniowy mur, aby przynieść stoczniowcom trochę jedzenia.

Strajk majowy był strajkiem młodych ludzi, którzy na swojego przywódcę wybrali Alojzego Szablewskiego. To on w otoczeniu młodych, trzymając krzyż widnieje na jednej z fotografii Piotra Babińskiego eksponowanej na wystawie.  Dla Babińskiego wiele strajkowych sytuacji zarejestrowanych na kliszy, jak twierdzi, miało odniesienie do Powstania Warszawskiego. Na przykład dzieci przynoszące strajkującym jedzenie.

– W strajku majowym wzięło udział bardzo mało ludzi – wspominał podczas uroczystości otwarcia wiceprzewodniczący Komitetu Strajkowego Roman Gałęzewski, obecnie przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej. – Było głodno, ciężko i straszno. Po kilku dniach pojawił się tak silny strach, że dorośli mężczyźni płakali w nocy.

Karol Guzikiewicz, uczestnik strajku 88, obecnie wiceprzewodniczący KM NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej dodał, że – ówcześnie rządzący chcieli strajkujących wziąć głodem. Do stoczni nikt nie miał dostępu. Strajkujący byli osamotnieni.

Do dzisiaj nie są znani wszyscy uczestnicy strajków, chociaż od kilku lat z inicjatywy Wojciecha Książka, przewodniczącego Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania RG NSZZ „Solidarność”, kompletowana jest lista osób zarówno strajkujących, jak i wspomagających strajki. Jednak nadal wielu uczestników nigdzie nie zostało odnotowanych.  Pierwsza, niekompletna lista ludzi uczestniczących i wspierających strajki 1988 roku na Wybrzeżu ukazała się w specjalnym wydaniu „Magazynu Solidarność” w grudniu 2008 r.

W strajkach 88 roku brali udział też studenci Politechniki Gdańskiej i Uniwersytetu Gdańskiego.

Autorami zdjęć pokazanych na wystawie są: Piotr Babiński, śp. Janusz Bałanda-Rydzewski, Leszek Biernacki, Paweł Glanert, Bogusław Gołąb, Stefan Kraszewski, Ryszard Kuźma, Wojciech Milewski, Mirosław Piórek, Ryszard Raźniewski, Andrzej Rzeczycki, Leonard Szmaglik. Kuratorem wystawy jest Małgorzata Kuźma, a autorzy kalendarium to śp. Stanisław Flis, Adam Chmielecki, Wojciech Książek i Małgorzata Kuźma. Graficznym opracowaniem plansz zajęli się Teresa i Andrzej Sowińscy.

Dzisiaj młodzi ludzie nie muszą walczyć o wolna Polskę, twierdzi Oliwia Rita Brzezińska z Niezależnego Zrzeszenia Studentów UG. Mimo to, o tamtych latach trzeba pamiętać, dlatego właśnie młodzi organizują uroczystości upamiętniające 30-lecie strajków majowych.

Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwersytetu Gdańskiego zaprasza na uroczystość 30-lecia strajków majowych, która odbędzie się 2 maja 2018 roku. W programie jest msza święta, która zostanie odprawiona o godz. 15 w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku. Po mszy uczestnicy przejdą na Plac Solidarności, gdzie zaplanowano przemówienia zaproszonych gości. Następnie, już jako część nieoficjalna, przed Salą BHP odbędzie się piknik, podczas którego młodzi ludzie będą mogli porozmawiać z uczestnikami strajku 88.

(mig)