Strajk w PKP Cargo zawieszony do 9 grudnia

Krajowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy w PKP Cargo po interwencji posłów PiS zadecydował o zawieszeniu planowanej od 9 listopada akcji strajkowej do 9 grudnia. Prośbę do związkowców wystosowali wyznaczeni na nowych ministrów infrastruktury i energetyki Andrzej Adamczyk i Krzysztof Tchórzewski oraz pomorski poseł PiS Kazimierz Smoliński.

Parlamentarzyści w liście do członków komitetu protestacyjno-strajkowego uznali protest w największym polskim przewoźniku towarowym za uzasadniony, sugerowali jednak nie podejmowanie takich działań „w okresie przejściowym”, w oczekiwaniu na nowe władze w PKP.

Związkowcy przychylili się do tego apelu, utrzymali jednak pogotowie strajkowe i oflagowanie zakładów PKP Cargo. Zawieszenie strajku potrwa do 9 grudnia. Jednocześnie zapowiedzieli skierowanie do prokuratury doniesienia o o możliwości popełnienia przestępstwa przez Zarząd PKP Cargo S.A. i pracodawców kierujących zakładami spółki poprzez utrudnianie działalności związkowej oraz zastraszanie pracowników.

Krajowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy zastrzegł również, że w przypadku podjęcia przez pracodawcę działań o charakterze restrukturyzacyjnym bądź decyzji o alokacji pracowników, mogą zostać przeprowadzone akcje protestacyjne w poszczególnych zakładach spółki.

Zobacz pismo parlamentarzystów do związkowców

Zobacz komunikat Krajowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego w PKP Cargo