Strajk w Nowej Hucie kwiecień 1988. Początek końca systemu PRL

Kraków zaprasza na uroczystości związane z 30. rocznicą strajku w Nowej Hucie.

Strajk hutników rozpoczął się 26 kwietnia 1988 roku i trwał do pacyfikacji zakładu w nocy z 4 na 5 maja 1988. Po strajku reaktywowana została działalność Komisji Robotniczej Hutników NSZZ „S”.

Komitet Strajkowy liczył 19 osób. Na czele  stał Andrzej Szewczuwaniec.

Strajkujący postulowali: podwyżkę płac o 12 tys. złotych, indeksację wynagrodzeń oraz przyjęcie do pracy wyrzuconych działaczy „Solidarności”.

W nocy z 4 na 5 maja do huty wdarła się brygada antyterrorystyczna MO, a ZOMO brutalnie pacyfikuje protest, wiele osób zostaje pobitych. Na miejscu zatrzymanych było kilku członków Komitetu Strajkowego, inni byli zabierani są nocą z domów.

6 członków komitetu otrzymało sankcje prokuratorskie, początkowo za sabotaż, później za kierowanie nielegalnym strajkiem. Wobec 17 osób kolegium ds. wykroczeń orzekło miesięczne kary aresztu, wobec pozostałych – grzywny.

W Hucie zaczął się 10-dniowy strajk absencyjny. Aby uruchomić produkcję, dyrekcja sprowadza pracowników z innych hut.

29 kwietnia 1988 r. zastrajkowała Huta Stalowa Wola postulując podwyżkę płac i przyjęcie do pracy zwolnionych dwa dni wcześniej za organizację wiecu członków Komitetu Założycielskiego „Solidarności” oraz o rejestrację NSZZ „Solidarność”. Hutę otacza kordon ZOMO. 30 kwietnia wobec ultimatum władz i groźby użycia wojska, strajk skończył się.

Protest hutniczej Solidarności został poparty przez podziemne NZS, Federację Młodzieży Walczącej, WiP.

Wydarzenia zostały określone jako Wiosna Solidarności. Wkrótce władza zaczęła poszukiwać porozumienia ze społeczeństwem.

Stowarzyszenie Sieć Solidarności, którego celem jest kultywowanie tradycji ruchu „Solidarność”, organizuje obchody 30. rocznicy Wiosny Solidarności ’88.

25 kwietnia, w przeddzień rocznicy rozpoczęcia strajku w Nowej Hucie, otwarta zostanie wystawa na jego temat. Jej organizatorem jest Muzeum PRL. Wystawa będzie otwarta do końca roku.

26 kwietnia odbędą się uroczystości na tzw. Nowohuckim Szlaku Solidarności. Rozpoczną się od pomnika Solidarności na placu Centralnym, następnie pod tablicą TKRH na osiedlu Centrum „B”, potem pod tablicą duszpasterstwa hutników, a zakończą się pod tablicą „Nasza Droga do Wolności” przy bramie głównej huty.

W kościele na osiedlu Szklane Domy w Nowej Hucie odbędzie się msza celebrowana przez abp. Marka Jędraszewskiego.

3 maja w Nowohuckim Centrum Kultury wręczone zostaną medale za udział w strajku, odbędzie się też koncert muzyczny.

ASG