Strajk szkolny, jeśli nie będzie rozmów

Jeżeli nie dojdzie do dwustronnych negocjacji  w sprawie  zmian w Karcie Nauczyciela, NSZZ „Solidarność” zaostrzy protest w placówkach oświatowych, do strajku generalnego włącznie. Taką decyzję podjęła Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania na nadzwyczajnym posiedzeniu.

Rada Sekcji Krajowej oczekuje, że zaplanowane na dzień 20 listopada b.r. rozmowy z Komisją Edukacji, Nauki i Młodzieży Sejmu RP, zapoczątkują proces negocjacji w celu uzgodnienia ewentualnej korekty Karty Nauczyciela, przewidzianych dla układów zbiorowych pracy.  Projekt niekorzystnych dla nauczycieli zmian w ustawie – Karta Nauczyciela  zakłada m.in. drastyczne ograniczenie urlopów „zdrowotnych” i wypoczynkowych, zmiany w systemie wynagradzania,  likwidację niektórych uprawnień i dodatków socjalnych, przekazanie kompetencji jednostkom samorządu terytorialnego w sprawie komisji dyscyplinarnych dla nauczycieli i awansu zawodowego na stopień nauczyciela dyplomowanego.