Strajk okupacyjny w PKP Cargo

Pozostawienia siedziby Zachodniego Zakładu Spółki w Poznaniu, wstrzymania zmian centralizacyjnych, przestrzegania ustawy o związkach zawodowych, porozumienia partnerów społecznych oraz regulaminu pracy domagają się związki zawodowe działające w PKP Cargo S.A.  Zachodni Zakład Spółki w Poznaniu – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej NSZZ „S”.

W wielkopolskim oddziale PKP Cargo 27 października rozpoczął się strajk okupacyjny. Trzy centrale związkowe, w tym NSZZ „Solidarność” zawiązały Komitet Protestacyjny. Okupują siedzibę spółki oczekując spotkania z Adamem Purwinem, prezesem PKP Cargo S.A. „Jest to forma naszego protestu spowodowanego brakiem pana reakcji na nasze wcześniejsze próby spotkań” – napisali związkowcy w liście do prezesa.

Protestujący domagają się ponadto utrzymania stuletniej parowozowni Wolsztyn oraz odstąpienia od zamiaru łączenia sekcji przewozowych, naprawczych i eksploatacyjnych.

28 października do związkowców dotarła odpowiedź od Joanny Drozd, dyrektor biura PKP Cargo S.A., w którym stwierdzono, że protestujący powinni zwrócić się ze swoimi postulatami do dyrektora Zachodniego Zakładu Spółki w Poznaniu. – Nasze postulaty przekraczają kompetencje dyrektora w Poznaniu. Czekamy więc dalej – tłumaczy Mieczysław Cykman, przewodniczący zakładowej „S”.

Protestujący w Wielkopolsce otrzymali wsparcie całej Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „S” w PKP Cargo. W liście przesłanym do prezesa spółki Jan Majder, przewodniczący „S” w największym polskim kolejowym przewoźniku towarowym, wyraził pełną solidarność z postulatami związkowców z Poznania, oceniając, że planowane przez władze firmy zmiany są „poważnym zagrożeniem utraty miejsc pracy, na co nie ma naszego przyzwolenia”.

Czytaj także: Będzie strajk w PKP Przewozy Regionalne?