Strajk na kolei odwołany – jest porozumienie

Strajk kolejarzy z Przewozów Regionalnych, który miał się rozpocząć w poniedziałek 29 czerwca br. minutę po północy, został odwołany. Zarząd kolei oraz związki zawodowe zawarły porozumienie. Gwarantuje ono zawarcie Paktu Gwarancji Pracowniczych, niezwłoczne po tym, jak Komisja Europejska zaakceptuje projekt restrukturyzacji  przewoźnika. Przyjęcie założeń planu naprawczego było możliwe dopiero, gdy pojawiła się groźba strajku. Wcześniej o rzeczowym dialogu nie było mowy.

Teraz wszystkie strony są zaangażowane w proces uzdrawiania spółki. Konieczne jest opracowywanie planu restrukturyzacji Przewozów i przesłanie go do Komisji Europejskiej.

- Nie chcemy, aby za wypaczenia systemu przewozów pasażerskich odpowiadali pasażerowie. Oni są dla nas najważniejsi – napisali przedstawiciele komitetu strajkowego.

W komunikacie, który podano po rozmowach Agencja Rozwoju Przemysłu zobowiązała się do respektowania obowiązującego w spółce Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy oraz  porozumień zawartych między spółką i związkami zawodowymi. Podpisanie paktu gwarancji pracowniczych nastąpi zaś po zatwierdzeniu planu restrukturyzacji przez Komisję planu restrukturyzacji Przewozów Regionalnych.

– Odzyskanie przez spółkę rentowności jest niezbędne, by umożliwić Polakom swobodne poruszanie się. Dzięki transportowi kolejowemu realizowanemu przez Przewozy Regionalne mieszkańcy z mniejszych miejscowości lub peryferii dużych aglomeracji miejskich mają możliwość dogodnego i przystępnego cenowo codziennego dojazdu do pracy, szkół, urzędów czy zakładów opieki zdrowotnej – zauważył  w komunikacie kolej Sławomir Żałobka, wiceminister infrastruktury i rozwoju.

Osiągnięte porozumienia było możliwe po poparciu planu restrukturyzacji przez 13 z 16 marszałków województw i podpisaniu umowy PSC (Public Service Contract).    Umów nie podpisali marszałkowie województw zachodniopomorskiego, mazowieckiego i dolnośląskiego.
Restrukturyzacja Przewozów Regionalnych zakłada, że partner strategiczny, czyli de facto  Skarb Państwa, ale dopiero po objęciu jesienią br. większościowego pakietu udziałów przez Agencję Rozwoju Przemysłu, wniesie do spółki środki finansowe w wysokości 750 mln zł. Zostaną one przeznaczone na pozbycie się długów, jak i na jej restrukturyzację i rozwój spółki.

Przypomnijmy, że spółka kolejowa Przewozy Regionalne obsługuje przede wszystkim połączenia lokalne. W zeszłym roku z jej usług skorzystało 80 milionów podróżnych,

ASG