Stowarzyszenie „Godność” żegna sędzię Annę Kurską

Z żalem zawiadamiamy,że w dniu 25.08.2016 r. w wieku 87 lat zmarła Anna Kurska, sanitariuszka Szarych Szeregów, uczestniczka Powstania Warszawskiego.

anna_kurska

Sędzia Anna Kurska po sierpniu 1980 r. zaangażowała się w organizację NSZZ „Solidarność” w gdańskich sądach a także w działalność związkową w Zarządzie Regionu Gdańskiego. Po wprowadzeniu stanu wojennego usunięto ją z zawodu sędziego. W stanie wojennym dorabiała jako radca prawny w kółkach rolniczych na terenie województwa gdańskiego. W 1990 r. przywrócono ją do pracy w sądownictwie gdańskim, gdzie duża część sędziów zaangażowana była w stanie wojennym w wydawanie wyroków w procesach politycznych. Wyrazem ostracyzmu było nie wybranie jej przez Zgromadzenie Sędziów Gdańskich Sądów do Sądu Lustracyjnego, którego zadaniem była weryfikacja sędziów, wydających wyroki w PRL z naruszeniem niezawisłości sędziowskiej.

Pani sędzia Anna Kurska cieszyła się w społeczeństwie Wybrzeża i NSZZ „Solidarność” dużym poparciem i sympatią. Wyrazem tego był jej wybór na senatora w 2001 r. Funkcję tę pełniła dwie kadencje. Związała się jeszcze podczas działalności związkowej ze środowiskiem Lecha Kaczyńskiego. Jako senator zaangażowała się w działalność na rzecz Polaków wywiezionych na wschód podczas II wojny światowej i tych, którzy na wskutek przesunięcia granicy pozostali na obczyźnie. Była jednym z nielicznych polskich parlamentarzystów, których tak bolały sprawy Polaków, opuszczonych przez Ojczyznę. Należała do Stowarzyszenia ,,Godność“ przez 20 lat.

Sędzia Anna Kurska dużo sił i zdrowia poświęciła ludziom i Polsce.

Anno spoczywaj w Pokoju. Synom i Rodzinie Zmarłej składamy wyrazy głębokiego współczucia.

W imieniu Stowarzyszenia ,,Godność“
Stanisław Fudakowski (sekretarz), Andrzej Osipów (wiceprezes), Czesław Nowak (prezes)

Zdjęcie: Wikimedia Commons