Stowarzyszenie „Godność” w obronie św. Jana Pawła II i wartości chrześcijańskich

„Nie możemy się zgodzić na obrażanie bliskich nam Polakom wartości chrześcjańskich i św. Jana Pawła II pod pretekstem poszerzania granic wolności sztuki. My, byli więźniowie polityczni, doznaliśmy w stanie wojennym szczególnej  opieki i troski o nas ze strony św. Jana Pawła II (…) mamy szczególne prawo i obowiązek stawać w obronie wartości chrześcijańskich i naszego św. Jana Pawła II“ – napisali m.in. w liście otwartym byli działacze NSZZ „Solidarność“ i więźniowie polityczni w okresie PRL zrzeszeni w Stowarzyszeniu „Godność“. List jest reakcją na obrazoburcze i skandaliczne przedstawienie „Klątwa“, wystawione przez Teatr Powszechny in. Zygmunta Hubnera w Warszawie.

W piśmie skierowanym do premier Beaty Szydło, ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry, prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz i dyrektora Teatru Powszechnego Pawła Łysiaka członkowie Stowarzyszenia „Godność“ żądają wstrzymania dalszego wystawiania kontrowersyjnego przedstawienia i wycofania finansowania teatru z pieniędzy publicznych.

Zobacz cały list:

Gdańsk, dnia 9.03.2017 r.

List otwarty

My, byli działacze „NSZZ Solidarność“ i więżniowie polityczni z lat 1980-1989 zrzeszeni w Stowarzyszeniu ,,Godność“ wyrażamy oburzenie i sprzeciw wobec wystawienia w Teatrze Powszechnym skrajnie obraźliwego spektaklu zatytułowanego ,,Klątwa“. Teatr Powszechny i jego scena jest dziedzictwem naszego narodu. W rok po obchodach 1050-lecia chrztu Polski z tej sceny obraża się wartości chrześcjańskie i w sposób podły obraża się największego w dziejach Polaka św. Jana Pawła II  i całe dziedzictwo „Solidarności“ ze zmarłym tragicznie  Prezydentem Lechem Kaczyńskim na czele.

My, członkowie Stowarzyszenia Godność nie możemy się zgodzić na obrażanie bliskich nam Polakom wartości chrześcjańskich i Św. Jana Pawła II pod pretekstem poszerzania granic wolności sztuki.

My, byli więźniowie polityczni, doznaliśmy w stanie wojennym szczególnej  opieki i troski o nas ze strony św. Jana Pawła II. Pamiętając o Jego zasługach  postawiliśmy w Gdańsku w 2012 r. ze składek społecznych pomnik Św. Jana Pawła II i Prezydenta Ronalda Reagana jako wyraz hołdu za odzyskaną niepodległość. W 2015 r. ufundowaliśmy na Westerplatte tablicę upamiętniającą spotkanie Papieża Jana Pawła II z młodzieżą w czerwcu 1987r. Dlatego my, byli działacze „Solidarności“, więźniowie polityczni z lat 1980-1989 mamy szczególne prawo i obowiązek stawać w obronie wartości chrześcjańskich i naszego Św. Jana Pawła II.  Żądamy natychmiastowego odwołania  kolejnych, gorszących  przedstawień oraz wstrzymania finansowania Teatru Powszechnego przez podatników i ukarania winnych za zaistniałą sytuację. Dość finansowania ze środków publicznych  wystawiania i propagowania pseudo-sztuki, która obraża  uczucia religijne i patriotyczne zdecydowanej większości obywateli.

Stanisław Fudakowski – sekretarz

Andrzej Osipów – wiceprezes