Stowarzyszenie Godność w obronie polskiego rządu

Działacze zrzeszeni w Stowarzyszeniu Godność w odpowiedzi na ostatnie wydarzenia w Sejmie wystąpili w obronie polskiego rządu i posłów Prawa i Sprawiedliwości.

My, byli działacze NSZZ Solidarność i więźniowie polityczni z lat 1980-89 zrzeszeni w Stowarzyszeniu ,,Godność“ na Wybrzeżu w sytuacji totalnej nagonki i próby dokonania zamachu stanu przez Platformę Obywatelską , Nowoczesną PL i PSL stajemy w obronie Rządu i posłów Prawa i Sprawiedliwości.

Platforma Obywatelska i PSL od przegranych wyborów parlamentarnych wspierane przez Nowoczesną robią wszystko, aby nie tylko w dyskusji, ale poprzez różne zgłaszane oświadczenia, pytania przedłużyć procedury sejmowe. Ostatnie prowokacje w Sejmie spowodowane przez opozycję budzą szczególnie nasze oburzenie, bowiem próbuje się w polskie tragedie grudniowe z lat 1970 i 1981 wplątać Rząd PIS-u. Jest to tym bardziej haniebne, że w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego zorganizowano w Europarlamencie debatę na temat łamania demokracji i konstytucji w Polsce, a w dniu 17 grudnia przybył do Wrocławia były premier Tusk, wyrażając ,,zatroskanie“ o Polskę wyraźnie popierał demonstrujących pod Sejmem KOD, PO i PSL. Demonstrację pod Sejmem ,,dzielnie” wspierali gen. Dukaczewski i płk. Mazguła. Ludzie o tak antydemokratycznej przeszłości chcą nas uczyć demokracji i patriotyzmu. PO i Nowoczesna znalazły sobie dobrych doradców.

Naszym zdaniem zachowanie posłów PO, Nowoczesnej i PSL w dniu 16. 12. miało na celu nie dopuszczenie do uchwalenia ustawy dezubekizacyjnej. Stąd kordynacja działań wyprzedzających z KOD-em i uzyskanie zgody władz Warszawy na demonstracje pod Sejmem. Prowokacji, jakich dopuszczali się uczestnicy demonstracji pod Sejmem i posłowie PO wobec posłów PIS-u powinno być ścigane przez prawo. Odrażającą rolę w organizacji tych demonstracji, noszących znamiona działań antypaństwowych odegrali niektórzy dziennikarze i media nienawidzące polskiej prawicy. Domagamy się od Prokuratora Generalnego przeprowadzenia śledztwa, czy w czasie obrad Sejmu miały miejsce działania opozycji zmierzające do obalenia rządu.

Wyrażamy podziękowanie Policji za spokojne i rozważne działania podczas demonstracji pod Sejmem i przed Kancelarią Prezydenta.

Jesteśmy przekonani, że Prawo i Sprawiedliwość nie dopuści, aby na ulicach polskich miast polała się krew Polaków.

W imieniu Stowarzyszenia Zarząd ,,Godność“

Czesław Nowak, Prezes
Andrzej Osiów, Wiceprezes