Stowarzyszenie „Godność” w 40 rocznicę rozpoczęcia pontyfikatu św. Jana Pawła II

16 października br. mija 40 rocznica powołania na tron papieski kardynała Karola Wojtyły. Stowarzyszenie Godność, skupiające więźniów politycznych okresu PRL, w tym dniu o godz. 16 przy pomniku św . Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana na Przymorzu organizuje spotkanie członków Stowarzyszenia.

Przed uroczystością złożymy wieńce i kwiaty. Tamto historyczne wydarzenie obudziło naród i zmieniło Polskę. Chcemy podziękować Bogu za św. Jana Pawła II i Jego pontyfikat, tak owocny dla Polski i Kościoła. Ks. Marek z Kościoła św Brata Alberta przybliży nam ten historyczny pontyfikat oraz pomodli się wspólnie z nami, aby św Jan Paweł II prowadził  nasz naród bezpieczną drogą przez następne stulecia. Prof Mirosław Golon, dyrektor Oddziału Gdańskiego IPN przypomni współdziałanie św. Jana Pawła II i Prezydenta Ronalda Reagana w latach stanu wojennego i ich roli w upadku Związku Sowieckiego. Na to spotkanie zapraszam także mieszkańców i młodzież z okolicznych parafii.

Czesław Nowak, prezes Stowarzyszenia Godność