Stowarzyszenie „Godność” broni pamięci o Żołnierzach Niezłomnych

Działacze Stowarzyszenia „Godność”, zrzeszającego członków „Solidarności” i więźniów politycznych z lat 80., wystosowali protest przeciwko słowom byłem posłanki SLD Joanny Senyszyn, która nazwała Żołnierzy Niezłomnych „bandami wyrzutków społecznych, nierobów i frustratów czekających na III wojnę światową”.

Uczestnicy walki o wolną i niepodległą Polskę z lat 80. domagają się wyciągnięcia konsekwencji wobec lewicowej działaczki. Członkowie Stowarzyszenia „Godność” podkreślają, że z uznaniem przyjęli upamiętnienie Żołnierzy Niezłomnych także w tym roku przez prezydenta Andrzeja Dudę i premiera Mateusza Morawieckiego.

Poniżej prezentujemy cały dokument.

Protest

Gdańsk, 3 marca 2019 r.

My, byli działacze NSZZ „Solidarność” i byli więźniowie polityczni z lat 1980-89 zrzeszeni w Stowarzyszeniu ,,Godność” z uznaniem przyjęliśmy udział najwyższych władz Państwowych z Panem Prezydentem Andrzejem Dudą i Panem Premierem Mateuszem Morawieckim w obchodach Święta Żołnierzy Wyklętych w dniu 1 marca pod Pomnikiem Nieznanego Żołnierza w Warszawie.

Pan Prezydent Andrzej Duda na zakończenie uroczystości powiedział  jakże ważne słowa ,,Niech nikt już nigdy nie śmie w jakikolwiek sposób obrazić tych ludzi! Ten, kto to robi, okrywa się hańbą”.

Oto w naszym mieście w Gdańsku działaczka SLD  Joanna Senyszyn (pomijamy celowo jej tytuł naukowy, bo naszym zdaniem ktoś o takich antypatriotycznych poglądach nie zasługuje na tytuł profesora) nazwała żołnierzy antykomunistycznego podziemia ,, Bandami wyrzutków społecznych, nierobów i frustratów czekających na III wojnę światową”. Zarzuciła im masowe morderstwa cywilów ,grabieże i gwałty. Zapowiedziała zniesienie w przyszłości święta 1 Marca. Komunistyczna działaczka zapowiedziała również, że ,,Wyklęci wrócą na śmietnik historii”. Stanowisko Joanny Senyszyn odzwierciedla  poglądy wielu prominentnych działaczy postkomunistycznych, których ojcowie mają krew na rękach bohaterów narodowych tj. W. Cimoszewicz i A. Kwaśniewski i inni.

W środowisku wyższych uczelni w Polsce funkcjonuje wielu ludzi typu Joanny Senyszyn. Uważamy , że tacy ludzie o bolszewickich poglądach nie powinni mieć wpływu na nauczanie młodzieży, bo krzewią ideały skompromitowanego ustroju a także upowszechniają kłamstwa PRL-owskiej propagandy. Za swoje słowa o Żołnierzach Wyklętych Joanna Senyszyn powinna ponieść konsekwencje prawne nie tylko na Uniwersytecie Gdańskim.

Od Pana Jarosława Gowina Wicepremiera  Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego jako byli więźniowie polityczni PRL oczekujemy jasnego stanowiska nie tylko w stosunku do Joanny Senyszyn,  ale także innych tego typu uczonych, których wypowiedzi godzą w polską rację stanu. Domagamy się weryfikacji kadr na polskich uczelniach i usunięcie  z nich ludzi o komunistycznym rodowodzie, którzy nie powinni mieć wpływu na kształtowanie postaw ideowych polskich studentów. Naszedł czas, aby polskie uczelnie oczyścić ze złogów komunizmu.

Czesław Nowak – prezes Stowarzyszenia „Godność”

Andrzej Osipów – wiceprezes Stowarzyszenia „Godność”

Stanisław Fudakowski – skarbnik Stowarzyszenia „Godność”