Stowarzyszenie „Godność” bojkotuje Pawła Adamowicza

Działacze Stowarzyszenia „Godność“, zrzeszającego byłych członków „Solidarności“ i osoby represjonowane w latach 80., do odwołania wstrzymali swój udział w uroczystościach organizowanych przez prezydenta Gdańska. Jak wyjaśniają w liście otwartym Czesław Nowak, Andrzej Osipów i Stanisław Fudakowski z władz stowarzyszenia, jest to reakcja na działania Pawła Adamowicza w ostatnich dniach – wydanie zgody na organizację przez Komitet Obrony Demokracji uroczystości 31 sierpnia oraz „haniebnego wystąpienia“ 1 września na Westerplatte podczas uroczystości z okazji rocznicy wybuchu II wojny światowej. Zdaniem działaczy Stowarzyszenia „Godność“ obecny prezydent Gdańska posiada proniemieckie sympatie i uprawia nachalną propagandę. Byli więźniowie polityczni PRL apelują do innych organizacji patriotycznych o podobny bojkot uroczystości organizowanych przez Pawła Adamowicza.

Oświadczenie Stowarzyszenia „Godność“

W związku ze skandaliczną decyzją Prezydenta Gdańska dotyczącą wydania zgody dla KOD-u na całodzienną organizację obchodów 37 rocznicy podpisania Porozumień Gdańskich na placu Solidarności a także haniebnego wystąpienia na Westerplatte w 78 rocznicę wybuchu II wojny światowej, my byli członkowie Solidarności i byli więźniowie polityczni z lat 1981-89 zrzeszeni w Stowarzyszeniu Godność wyrażamy stanowczy protest przeciwko działaniom i wystąpieniom Prezydenta Gdańska godzącym w politykę zagraniczną legalnie wybranego Rządu. Polityka zagraniczna Polski nie jest zadaniem Gminy. Skandaliczna krytyka rządu przez Prezydenta – organizatora tak ważnej uroczystości świadczy o braku kultury politycznej. Z zażenowaniem słuchaliśmy tych słów my, członkowie Godności, którzy przywróciliśmy krzyż na mogiły żołnierzy w 2010r. To my z naszych składek postawiliśmy w czerwcu 2015r. tablicę upamiętniającą spotkanie Papieża Jana Pawła II z młodzieżą. Wykorzystywanie słów Papieża zapisanych na naszej tablicy i pamięci o bohaterskich żołnierzach Westerplatte oraz wykorzystanie ich do bieżącej polityki Platformy i KOD-u jest haniebne i uwłacza godności władzom miasta. Oczekujemy od Radnych Miasta Gdańska stanowiska oceniającego jego wystąpienie.

Jako Stowarzyszenie Godność biorące od lat udział w uroczystościach organizowanych z okazji świąt państwowych przez Prezydenta Gdańska oświadczamy, że po 1 września aż do odwołania wstrzymujemy w nich nasz udział. Apelujemy do innych organizacji patriotycznych o podobne zachowanie.

Zwracamy się z propozycją do władz państwowych, aby kolejne obchody rocznic wybuchu II wojny światowej na Westerplatte organizowało Ministerstwo Obrony wspólnie z Marynarką Wojenną i Strażą Graniczną lub Wojewoda Pomorski.

Prezydent Adamowicz ze względu na swe obecne sympatie proniemieckie i prounijne powinien dać odpocząć Polakom od swojej nachalnej propagandy. Prezydent Gdańska powinien mieć świadomość, że Platforma Obywatelska w obecnym kształcie jest dostatecznie skompromitowana i nie wróci już do władzy.

Gdańsk, 3 września 2017 r.

Czesław Nowak (prezes), Andrzej Osipów (wiceprezes), Stanisław Fudakowski (sekretarz)