Stoczniowcy i młodzież pod pomnikiem Poległych Stoczniowców

– Takie żywe lekcje historii są bardzo ważne dla młodych ludzi, aby nie zapominali o wydarzeniach, w których tylu ludzi oddało życie za to, abyśmy mogli żyć w wolnym kraju – powiedział Dawid Król uczeń drugiej klasy gimnazjum nr 8 w Gdańsku, który wraz z kilkudziesięcioma uczniami z gdańskich szkół brał udział 14 grudnia br. pod pomnikiem Poległych Stoczniowców w uroczystości upamiętniającej ofiary wydarzeń z grudnia 1970 roku.

Zdjęcia: Paweł Glanert, Ryszard Kuźma

W 42 rocznicę rozpoczęcia strajku w Stoczni Gdańskiej, pod pomnikiem zgromadziła się młodzież z kilkunastu szkól z terenu Gdańska (listę reprezentowanych szkół przedstawiamy poniżej). Uczniowie wraz ze swoimi nauczycielami wysłuchali krótkiej prelekcji przewodniczącego oświatowej „Solidarności” Regionu Gdańskiego Wojciecha Książka, który przypomniał tragiczne wydarzenia z 1970 roku. O godzinie 10 pod pomnik przybyli pracownicy Stoczni Gdańskiej ( w czasie przerwy śniadaniowej), którzy jak co roku złożyli kwiaty i znicze. Po krótkiej modlitwie poprowadzonej przez proboszcza parafii św. Brygidy ks. kanonika Ludwika Kowalskiego, głos zabrał wiceprzewodniczący stoczniowej „Solidarności” Karol Guzikiewicz, który podziękował młodzieży za tak liczne przybycie.

– Pamięć o zamordowanych stoczniowcach jest bardzo ważna dla młodych ludzi. Póki zbieramy się tutaj i podtrzymujemy tę pamięć, ofiara ich życia nie pójdzie na marne. To byli bohaterowie, dzięki nim możemy żyć w wolnej Polsce – powiedziała po uroczystości Paulina Sokulska uczennica drugiej klasy gimnazjum nr 8.

Uczniowie z tych szkół wzięły udział w uroczystościach pod pomnikiem Poległych Stoczniowców w Gdańsku 14 grudnia 2012 r.

1.       Szkoła Podstawowa 39, 57,59 w Gdańsku
2.       Gimnazjum 2, 3, 8, 11, 12, 16( ZKPiG 12), 17 (ZKPiG13)  w Gdańsku
3.       Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 21 w Gdańsku
Zespól Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 5 w Gdańsku