Stocznia OdNowa – Nowoczesna infrastruktura dla przemysłu 4.0.

– Gratuluję determinacji i dobrej współpracy. Wykonaliśmy pierwszy krok w przywracaniu dawnego blasku i świetności tego historycznego miejsca. Zdajemy sobie sprawę, że to co zrobiliśmy jest ważne, ale że to dopiero początek. O pełnym sukcesie będziemy mogli mówić wtedy, kiedy ta hala zapełni się w produkcją, a na tej płycie nie będziemy mogli już rozstawić namiotu – mówiła minister Jadwiga Emilewicz podczas uroczystości otwarcia nowej płyty montażowej oraz zrewitalizowanej hali nr 33 na Wyspie Ostrów.

plyta i hala1024

Nowa platforma montażowa i zrewitalizowana hala nr 33. Fot. materiały prasowe PSSE

Rok od zaprezentowania planów rewitalizacji Wyspy Ostrów w Gdańsku, Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna oddała do użytku nowoczesną płytę montażową o powierzchni 10 tys. metrów kwadratowych, która znajduje się w pobliżu hali produkcyjnej przystosowanej do budowy jednostek pływających.

W uroczystości oddania płyty montażowej i hali nr 33, która miała miejsce w godzinach porannych 31 sierpnia br. wzięli udział Jadwiga Emilewicz, minister przedsiębiorczości i technologii, posłowie, senatorowie, związkowcy, przedstawiciele firm i instytucji. Do zebranych list skierował premier Mateusz Morawiecki.

– Infrastruktura na Wyspie Ostrów została przystosowana pod trzy główne obszary produkcji stoczniowej, produkcji jednostek pływających, dla branży offshore oraz pod wielkogabarytowe konstrukcje stalowe, które ze względu na wymiary oraz wagę muszą być wodowane – mówił Przemysław Sztandera, prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Nowo powstała płyta montażowa została wykonana według najnowszych technologii. Umożliwia prowadzenie zaawansowanej produkcji przemysłowej oraz gwarantuje najwyższe standardy pracy. Wyposażona w niezbędne media daje możliwości budowy wielkogabarytowych konstrukcji stalowych i kompletnych jednostek pływających o długości do 150 metrów. Bezpośredni dostęp do nabrzeża pozwala na wodowanie tych jednostek.

Do budowy płyty, której nośność wynosi do 20 ton na metr kwadratowy, zostało użytych 1020 żelbetonowych pali o długości do 16 m, wylano ponad 6 000 metrów kwadratowych betonu i użyto 250 ton stali zbrojeniowej. Płyta wyposażona jest w niezbędne media oraz oświetlenie pozwalające na prowadzenie prac po zmroku, co ważne jest przede wszystkim w okresie zimowym.

– Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna jest wiarygodna w swoich działaniach i podejmowanych zobowiązaniach. Ogłoszone w ubiegłym roku plany, dziś stały się faktem. Nadal bierzemy na siebie odpowiedzialność za zapewnienie efektów synergicznych w procesie gospodarczym na Wyspie Ostrów. Jestem przekonana, że Stocznia Gdańsk wykorzysta ten fundament i wierzymy, że przyczyni się ona do jej sukcesów w budowie przemysłu stoczniowego 4.0. – powiedziała prof. Barbara Piontek, przewodnicząca Rady Nadzorczej Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Głos zabrał również Roman Gałęzewski, przewodniczący „Solidarności” w Stoczni Gdańsk.

Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna zmodernizowała także halę produkcyjną nr 33. W ramach prac wymieniono posadzkę, powiększono bramy w elewacjach szczytowych, zmodernizowano zaplecze techniczne oraz wyposażono ją w niezbędne media. Dzięki temu hala została przystosowana do budowy kompletnych jednostek pływających o długości do 90 metrów.

W kolejnych etapach rewitalizacji Wyspy Ostrów planowana jest odbudowa fragmentu Nabrzeża Kaszubskiego, remont Nabrzeża Trawlerowego oraz budowa nowej infrastruktury, między innymi dróg dla transportu ciężkiego. W efekcie miejsce ma przekształcić się w oparte na innowacjach centrum stoczniowe.

Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna sp. z o. o. jest częścią Polskiej Strefy Inwestycji, jednym z 14 podmiotów regionalnych, odpowiedzialnych za kompleksową obsługę inwestorów. Działa na terenie województwa kujawsko-pomorskiego i we wschodniej części województwa pomorskiego. Jej zadaniem jest wsparcie przedsiębiorczości, poprzez tworzenie atrakcyjnych warunków do rozwoju małych, średnich i dużych firm.