Sto lat temu rozpoczęła się polska droga do niepodległości. Uroczystości w Tczewie 6 sierpnia

Uroczysta msza św., wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych oraz spotkanie z autorami książek historycznych – tak Tczew 6 sierpnia będzie świętował setną rocznicę wymarszu Pierwszej Kompanii Kadrowej z Krakowa do zaboru rosyjskiego. Wydarzenie to dało początek Legionom Polskim dowodzonym przez Józefa Piłsudskiego i rozpoczęło polską drogę do wolności podczas I wojny światowej. Obok powstania NSZZ „Solidarność” to jedno z najważniejszych wydarzeń z historii Polski w XX w.

Uroczystości w Tczewie, przeznaczone dla całych rodzin, rozpoczną się o godz. 18.30 uroczystą mszą św. w tczewskiej farze (parafia pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 13) celebrowaną przez ks. infułata Stanisława Grunta. Eucharystia zostanie odprawiona w intencji oficerów i żołnierzy Legionów Polskich.

Po mszy św. odbędzie się wspólne śpiewanie pieśni legionowych na Placu Hallera, prowadzone przez edukatora historycznego Piotra Szubarczyka. Organizatorzy zapewniają bezpłatne śpiewniki. Na Placu Hallera w Tczewie będzie można również spotkać autorów książek o historii Polski dla dzieci – dr Joannę Wieliczka-Szarkową i dr. Jarosława Szarka z krakowskiego oddziału IPN. We wszystkich uroczystościach wezmą udział członkowie Związku Piłsudczyków w Gdyni.

Przemarsz Pierwszej Kompanii Kadrowej przez Kielce, 1914 (Wikimedia Commons)