Sto dni od wyborów samorządowych

Dzisiaj mija 100 dni od wyborów samorządowych. Przejdą do historii jako te, w których liczenie głosów trwało tydzień. Ba, do dzisiaj na stronach internetowych Państwowej Komisji Wyborczej nie ma pełnych oficjalnych wyników wyborów do Sejmiku woj. mazowieckiego i prezydenckich wyborów w stolicy.

Oficjalne wyniki wyborów znacznie rozminęły się z badaniami bezpośrednio przy lokalach wyborczych tzw. exit poll. Szczególnie zaskakujące było wysokie poparcie dla Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Zamieszanie z systemem liczenia głosów po pierwszej turze wyborów 16 listopada ub.r. i kolejne kompromitacje doprowadziły do podania się do dymisji składu PKW. Niemal natychmiast padł system informatyczny obsługujący głosowanie, co spowodowało znaczne opóźnienie i chaos przy ustalaniu wyników wyborów. Po tygodniu ogłoszono pierwsze wyniki, ale jak się później okazało, protokoły zawierały błędy. Art. 163 kodeksu wyborczego mówi, że  „Państwowa Komisja Wyborcza publikuje opracowanie statystyczne zawierające szczegółowe informacje o wynikach głosowania i wyborów oraz udostępnia wyniki głosowania i wyborów w formie dokumentu elektronicznego”.

Ilość nieprawidłowości była tak znaczna, że mogła wpłynąć na wypaczenie wyborów, szczególnie do sejmików.
Pojawiły się komentarze o kompromitacji państwa i zachwiania wiarygodności wyborów, podstawy demokracji.