Stefan Gawroński: Wierzę w nowego prezydenta

Stefan Gawroński, skarbnik Zarządu Regionu NSZZ „S”:

– Z uwagą słuchałem orędzia prezydenta Andrzeja Dudy. I nie rozczarowałem się. Pan prezydent potwierdził słowa, wypowiadane podczas kampanii wyborczej.  Potwierdził wszystkie złożone wcześniej obietnice i zapowiedział, że będzie je realizował. Tym samym pokazał, że jest wiarygodnym prezydentem.

Podobały mi się słowa, kiedy zapewnił, że chce być prezydentem wszystkich Polaków, ale przede wszystkim, iż nie będzie prezydentem elit i chce takich zmian dla Polski, aby skorzystali na nich najbardziej ci, którzy ich potrzebują. A więc przede wszystkim słabsze grupy społeczne, ludzie o mniejszych dochodach, dzieci.

Bardzo się cieszę, że prezydent Andrzej Duda będzie realizował zawartą z NSZZ „Solidarność” umowę, w której zawarte są ważne dla pracowników postulaty, wśród nich m.in. obniżenie wieku emerytalnego i podwyższenie kwoty wolnej od podatku.

Odebrałem jako ważny sygnał także i to, iż prezydent zamierza współpracować z pozostałymi ośrodkami władzy. To może stać się podstawą do osiągnięcia sukcesów.

Prezydent powiedział o sobie, że jest młody, ambitny i że sobie poradzi. Ja też w to wierzę. Wierzę w nowego prezydenta.