Starogard Gdański: Malowana wolność

Polska flaga, orzeł, logo „Solidarności”, ale też motyle na łące, pasące się jelenie  to skojarzenia jakie ze słowem „wolność” mieli autorzy prac nadesłanych na konkurs plastyczno-literacki „Barwy wolności”. Wernisaż nagrodzonych prac odbył się 17 czerwca w siedzibie Biblioteki w Stargardzie Gdańskim. Organizatorami konkursu, odbywającego się pod patronatem przewodniczącego ZRG Krzysztofa Dośli była  Komisja Zakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania Ziemi Kociewskiej NSZZ „Solidarność” oraz Miejska Biblioteka Publiczna w Starogardzie Gdańskim.

zdjęcie: Małgorzata Kuźma

Obecny podczas wręczania nagród wiceprzewodniczący Regionu Gdańskiego Roman Kuzimski opowiedział młodym artystom o początkach „Solidarności” oraz czym jest wolność, mówił również że to właśnie młodzi ludzie w przyszłości będą musieli zadbać, aby tę wywalczoną 35 lat temu wolność pielęgnować i chronić. Oprócz prac plastycznych, młodzi artyści zaprezentowali utwory literackie, które wzięły udział w konkursie.

– Bardzo się cieszę, że udało się pozyskać sponsorów, którzy ufundowali nagrody lub wyróżnienia dla wszystkich uczestników konkursu – mówiła Ewa Ceroń-Szmaglińska przewodnicząca oświatowej „Solidarności” Ziemi Kociewskiej.

Sponsorzy konkursu: miasto Starogard Gdański, gmina Starogard Gdański, gmina Bobowo, miasto Skórcz oraz organizacje NSZZ „Solidarność”  z Oddziału Starogard Gd.