Średnia pensja, mediana, dominanta

Wielu Polaków z niedowierzaniem przeciera oczy, widząc dane Głównego Urzędu Statystycznego na temat przeciętnego wynagrodzenia brutto. A potem wpada w furię, gdy porównuje je z własnymi zarobkami. Tymczasem dane nie są zawyżone, tylko nie do końca odzwierciedlają rzeczywistość.

Przede wszystkim przeciętną pensję wyznacza się tylko na podstawie wynagrodzeń w zakładach zatrudniających więcej niż dziewięć osób. Nie uwzględnia się małych rodzinnych firm, w których przeciętnie zarabia się o 255 złotych brutto mniej. A takich jest w Polsce większość. Problematyczne jest też posługiwanie się średnią jako wyznacznikiem. Sytuację zarobkową lepiej odzwierciedlają mediana i dominanta. Pierwsze pojęcie oznacza wysokość wynagrodzenia znajdującą się dokładnie w połowie statystyki – 50 proc. pracujących Polaków zarabia powyżej tej kwoty, a 50 proc. poniżej. W 2016 roku jej wysokość wyniosła 2512 złotych netto, czyli o 836 złotych mniej niż ówczesna przeciętna płaca. Dominanta oznacza natomiast najczęstsze miesięczne wynagrodzenie brutto otrzymywane przez pracowników zatrudnionych w gospodarce narodowej. W październiku 2016 roku wyniosła 2074,03 złote, czyli około 1511 złotych „na rękę”. Mniej zarobiło tylko…15,1 proc. pracowników.