Średnia pensja, mediana, dominanta

Wielu Polaków z niedowierzaniem przeciera oczy, widząc dane Głównego Urzędu Statystycznego na temat przeciętnego wynagrodzenia brutto. A potem wpada w furię, gdy porównuje je z własnymi zarobkami.

Według najnowszych szacunków GUS-u przeciętne wynagrodzenie w grudniu 2019 r. wynosiło 5275,95 zł brutto. Kto tyle zarabia?! Tymczasem dane nie są zawyżone, tylko nie do końca odzwierciedlają rzeczywistość.

Przede wszystkim przeciętną pensję wyznacza się tylko na podstawie wynagrodzeń w zakładach zatrudniających więcej niż dziewięć osób. Nie uwzględnia się małych rodzinnych firm, w których przeciętnie zarabia się o 255 złotych brutto mniej. A takich jest w Polsce większość. Problematyczne jest też posługiwanie się średnią jako wyznacznikiem. Sytuację zarobkową lepiej odzwierciedlają mediana i dominanta. Pierwsze pojęcie oznacza wysokość wynagrodzenia znajdującą się dokładnie w połowie statystyki – 50 proc. pracujących Polaków zarabia powyżej tej kwoty, a 50 proc. poniżej. W 2016 roku jej wysokość wyniosła 2512 złotych netto, czyli o 836 złotych mniej niż ówczesna przeciętna płaca. Dominanta oznacza natomiast najczęstsze miesięczne wynagrodzenie brutto otrzymywane przez pracowników zatrudnionych w gospodarce narodowej. W październiku 2016 roku wyniosła 2074,03 złote, czyli około 1511 złotych „na rękę”. Mniej zarobiło tylko…15,1 proc. pracowników.

Szczegółowe badanie wynagrodzeń w gospodarce narodowej przeprowadza się raz na dwa lata. Dane o medianie i dominancie płac w 2018 roku nie są jeszcze znane.