Srebrny jubileusz Radia Maryja, czyli siła „moheru”

3 grudnia br. w Toruniu blisko 10 tys. osób świętowało uroczystość srebrnego jubileuszu Radia Maryja. Rozgłośnia zagospodarowała kilka milionów słuchaczy, którzy nie mieli swego medium, a przez przedstawicieli „elity” określani byli pogardliwie jako „moherowe berety”.

W dyskursie politycznym termin „moherowa koalicja” został użyty przez ówczesnego posła i lidera PO Donalda Tuska w Sejmie w 2005 r.

25 lat za pośrednictwem Radia Maryja dociera do naszych domów katolicki głos prawdy i patriotyzmu, który jest ostoją w codziennym życiu milionów Polaków w kraju i za granicą.  Za to dzieło dziękowali kapłani, prezydent Andrzej Duda, przedstawiciele władz oraz tysiące pielgrzymów.

Radio powstało 8 grudnia 1991 roku w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Były to dwie małe stacje w Toruniu i Bydgoszczy o niewielkiej mocy.

Działalność misyjna poprzez media nie jest pomysłem ojca Rydzyka. Oto Ojciec Maksymilian Maria Kolbe założył wraz ze współbraćmi w 1917 r. Rycerstwo Niepokalanej (Militia Immaculatae). Od 1922 r. wydawał miesięcznik „Rycerz Niepokalanej” (w 1938 r. nakład miliona egzemplarzy), a od 1935 r. „Mały Dziennik”. W latach 1931–1935 prowadził działalność misyjną w Japonii, w Chinach i w Indiach.

Po powrocie do Polski postanowił uruchomić małą radiofonię, czyli stacje nadawcze małej mocy w Niepokalanowie. Władze sanacyjne nie wydały zezwolenia. Zgodnie z obowiązującym w przedwojennej Polsce prawem nie istniała taka możliwość więc ojciec Kolbe został… krótkofalowcem o znaku SP3RN (jako Radio Niepokalanów). Stacja nadawała na przełomie lat 1937/1938, pokrywając swoim zasięgiem większość kraju.

Redemptoryści zorganizowali radio o zasięgu światowym.

– Radość jest jak świeże powietrze, którym lekko się oddycha. Dlatego jesteśmy tutaj tak licznie zgromadzeni, pomimo jesiennej niesprzyjającej pogody. Mamy świadomość dobra, jakim jest Radio Maryja w służbie nowej ewangelizacji. Budził w nas tę świadomość św. Jan Paweł II, gdy mówił pielgrzymom Rodziny Radia Maryja: „Ja Panu Bogu dziękuję codziennie, że jest w Polsce takie radio, że się nazywa Radio Maryja”. Przy innej okazji papież Polak powiedział: „Wielki jest wkład waszego Radia w dzieło ewangelizacyjne. Dzięki waszym transmisją, myśl o Bogu dociera do wielu ludzi i środowisk w Polsce, a także poza jej granice na inne kontynenty– podkreślił. ks. bp Andrzej Suski, metropolita toruński.

Ks. abp Marek Jędraszewski, metropolita łódzki, w homilii przypomniał, że w trudnej dla Kościoła w Polsce chwili pojawił się wcześniej nie znany redemptorysta.

Nie miał pieniędzy, ale wiedział, że jeśli na trudne sprawy patrzy się z pełnym zaufaniem pokładanym w Panu Bogu, to rzeczy niemożliwe okazują się w pełni możliwymi wskazał ks. abp Jędraszewski i dodał, że w programie Radia Maryja jest wszystko co życie stanowi: wspólna modlitwa, rzetelne informacje, katechezy i konferencje  oraz dyskusje na ważne dla Kościoła, narodu i państwa tematy.

Radio stało się też głosem tych wszystkich Polaków, których rodzące się od 1989 r. społeczeństwo liberalne chciało wykluczyć i zmusić do milczenia – dodał ks. abp Marek Jędraszewski.

Na dzisiejszą uroczystość słowo i błogosławieństwo Apostolskie skierował Ojciec Św. Franciszek, w którym Jego Świątobliwość dziękuje Bogu za wszelkie dobro, jakie w tym ćwierćwieczu zrodziło się w sercach ludzkich dzięki radiowemu przekazowi ewangelicznych treści, nauczania Magisterium Kościoła, informacji o życiu Wspólnoty wierzących w Chrystusa na całym świecie oraz dzięki modlitwie, w której w sposób szczególny uczestniczą ludzie chorzy i w podeszłym wieku.

Z kolei w najnowszym wydaniu tygodnika „wSieci” opublikowana została rozmowa Jacka i Michała Karnowskich z ojcem Tadeuszem Rydzykiem. Dyrektor toruńskiej rozgłośni wyjaśnia między innymi, że współczesne media nauczyły się nowoczesnych technik, trików i sztuczek, ale nie ma w nich prawdy i dobra.

Pamiętam spotkanie z księdzem prymasem kard. Józefem Glempem kilka miesięcy przed jego śmiercią. Były to imieniny bp. Antoniego Dydycza. Ksiądz prymas wstał, by złożyć życzenia, i powiedział też, że nie mamy mediów, które mówią nam prawdę o Polsce. I dodał: „Jest tylko Radio Maryja i Telewizja Trwam”. Powtórzył to kilkakrotnie, zwrócił się również z podziękowaniem do mnie. Ucieszyłem się, bo różnie wcześniej ksiądz prymas na Radio Maryja patrzył mówi w rozmowie z braćmi Karnowskimi duchowny.

Ojciec Tadeusz Rydzyk opisuje też techniki manipulacji, które były stosowane przeciw niemu.

- Byłem przygotowany, ale nie sądziłem, że aż takie oszczerstwa się posypią, że to będą takie kłamstwa i że nawet niektórzy wśród duchownych w to uwierzą. Maybacha mam, plastikowe modele tego samochodu przysłali mi ludzie w prezencie. Choć kiedy o tym napisali, nie wiedziałem nawet, co to jest. Potem kiedyś na autostradzie mi pokazano. Nic specjalnego, samochód jak samochód śmieje się ojciec Tadeusz i wyjaśnia, że w jego finansach wszystko jest przejrzyste.

O atakach na Radio Maryja pisze też w swoim artykule pt. „Sukces wbrew III RP” Marzena Nykiel, redaktor naczelna portalu wPolityce.pl.

- Żadne inne środowisko medialne nie było zwalczane z taką determinacją. Ojciec Tadeusz Rydzyk, jako spiritus movens toruńskiego przedsięwzięcia, atakowany był za pomocą najbardziej podłych chwytów, manipulacji i prowokacji. Sięgano po pomówienia i oszczerstwa – pisze dziennikarka.

Przedsięwzięciami zainicjowanymi przez o. Tadeusza Rydzyka są: Telewizja Trwam, Nasz Dziennik, wydawnictwo Fundacji Nasza Przyszłość oraz Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej. Należąca do o. Tadeusza Rydzyka i dwóch innych redemptorystów Fundacja Lux Veritatis jest instytucją świecką i nie ma bezpośrednich powiązań z władzami kościelnymi, podobnie jak spółka wydająca gazetę Nasz Dziennik.

ASG