Sprawdzamy polityków: kto chciał odebrać pracownikom dni wolne od pracy?

Do wyborów parlamentarnych pozostało coraz mniej czasu. Nowy parlament wybierzemy już 25 października. Warto sprawdzić jak w sprawach ważnych dla zwykłych obywateli głosowali ci posłowie i senatorowie, którzy ubiegają się o kolejną kadencję. Czym się wykazali?

Jedną z ważniejszych decyzji dla wszystkich pracowników było przywrócenia dnia wolnego od pracy w obchodzone 6 stycznia święto Objawienia Pańskiego, popularnie zwane świętem Trzech Króli. Stało się tak w wyniku inicjatywy społecznej w 2010 r. W 2011 r. po raz pierwszy od kilkudziesięciu lat katolicy w naszym kraju mogli w pełni i godnie uczestniczyć w tym jednym z najważniejszych świąt w kalendarzu liturgicznym.

Niestety Sejm, głosami PO-PSL, przy tej okazji zniósł obowiązek pracodawców udzielenia pracownikom dnia wolnego w zamian za święto przypadające w dzień wolny od pracy (nie będący niedzielą). W ten sposób faktyczna liczba dni wolnych od pracy nie zwiększyła się, a przy niekorzystnym ułożeniu kalendarza w danym roku mogła być nawet mniejsza niż przed zmianami. Dopiero wyrok Trybunału Konstytucyjnego z października 2012 r., wydany na wniosek NSZZ „Solidarność”, przywrócił pełne prawa pracownikom w zakresie dni wolnych od pracy.

W tym kontekście warto pamiętać, że w sejmowym głosowaniu we wrześniu 2010 r. przeciw ograniczeniu prawa pracowników do wykorzystania dnia wolnego głosowali jedynie posłowie PiS Andrzej Jaworski, Jarosław Sellin, Kazimierz Smoliński i Jolanta Szczypińska oraz 1 poseł PO – Tadeusz Aziewicz. Pozostali parlamentarzyści Platformy (Marek Biernacki, Jerzy Budnik, Zbigniew Konwiński, Jerzy Kozdroń, Jan Kulas, Stanisław Lamczyk, Sławomir Neumann, Sławomir Nowak, Kazimierz Plocke, Agnieszka Pomaska) głosowali za niekorzystnymi dla pracowników zmianami w kodeksie pracy. Udziału w głosowaniu nie wzięli Dorota Arciszewska-Mielewczyk z PiS, Piotr Bauć z Twojego Ruchu/Zjednoczonej Lewicy oraz posłowie PO: Leszek Blanik, Jerzy Borowczak, Iwona Guzowska, Teresa Hoppe.

Pozostali obecni parlamentarzyści z Pomorza nie byli posłami w momencie tego głosowania.

Poniżej krótka ściągawka przygotowana na podstawie związkowego portalu sprawdzampolityka.pl

Zobacz, jak w innych sprawach głosowali pomorscy posłowie i senatorowie…>>