Sprawdź swojego posła!

Głosowanie ws. kontrowersyjnej nowelizacji ustawy o zgromadzeniach publicznych to kolejny element pracy parlamentarzystów, który można sprawdzić na stronie www.stop67.pl. W zakładce „Posłowie” można tam znaleźć informacje o tym, jak każdy z naszych reprezentantów głosuje w najważniejszych sprawach. Ostatnio do głosowań w sprawie płacy minimalnej i referendum emerytalnego dołączyła właśnie ustawa o zgromadzeniach publicznych. Nowe przepisy ocenia się jako godzące w podstawowe wolności obywateli, krytykowały je organizacje pozarządowe, konstytucjonaliści, przeciwstawiała się im również „Solidarność”. „Wprowadzone zmiany nadają urzędnikom uprawnienia do decydowania o podstawowych swobodach obywateli. Przepisy te zostały zmienione w taki sposób, aby praktycznie uniemożliwić zorganizowanie legalnej manifestacji. (…) zmiany te zostały przyjęte bez konsultacji społecznych, co jest łamaniem obowiązującego w Polsce prawa” – czytamy w stanowisku przyjętym podczas ostatniego posiedzenia Komisji Krajowej.