Spotkanie z red. Jachowiczem, dziennikarzem śledczym

Dzisiaj, czyli 12 kwietnia br. o godz. 18 Stowarzyszenie Godność w siedzibie naszego Związku zorganizowało spotkanie z red. Jerzym Jachowiczem, znakomitym dziennikarzem śledczym.

Red. Jerzy Jachowicz jest uczestnikiem  konferencji w  gdańskim Oddziale IPN  „Gangsterzy z PRL. Przestępczość zorganizowana w Polsce. Lata siedemdziesiąte i osiemdziesiąte”. Na prośbę Czesława Nowaka, prezesa „Godności” dziennikarz spotka się z członkami Stowarzyszenia by porozmawiać  o walce z mafią w Polsce na przestrzeni ostatnich 30 lat.

Spotkanie odbędzie się w budynku NSZZ „Solidarność” przy Wałach Piastowskich 24, w sali 116.

Jerzy Jachowicz w latach 1989-2005 był dziennikarzem „Gazety Wyborczej”, jednym z prekursorów dziennikarstwa śledczego w Polsce. Zajmował się problematyką przestępczości zorganizowanej i jej powiązań z dawnym aparatem bezpieczeństwa PRL. Pracował jako dziennikarz tygodnika „Newsweek Polska” i „Dziennika”. Na antenie Programu III Polskiego Radia w porannym wydaniu   ”Zapraszamy do Trójki” prowadził cykl „Z Archiwum Jerzego Jachowicza”. Zrezygnował z pracy 2 marca 2009 w reakcji na odwołanie Krzysztofa Skowrońskiego z funkcji dyrektora Programu III. Prowadzi audycję w internetowym Radiu Wnet. Publikuje w „Gazecie Polskiej Codziennie” i na łamach tygodnika „W Sieci”.