Spotkanie w Kinie Neptun

Organizacje związkowe z Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego, Radmoru, Portu Gdańskiego Eksploatacja, Portu Północnego, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Malborku, Fabryki Mebli Okrętowych FAMOS, Kaufland Polska Markety Region Gdańsk, Zakładu Usług Komunalnych w Wejherowie, Stoczni Gdańsk oraz Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania Rejon Tczew – to nagrodzeni w konkursie „Razem bezpieczniej”. Laury dla komisji wyróżniających się w aktywności i działaniach na rzecz rozwoju „Solidarności” wręczono podczas spotkania organizacji związkowych Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” 20 stycznia w gdańskim kinie Neptun.

Spotkanie podsumowujące rok 2011 cieszyło się dużym zainteresowaniem członków Związku. Około 1000 osób wysłuchało okolicznościowych przemówień byłego i obecnego przewodniczących ZRG – Janusza Śniadka i Krzysztofa Dośli – oraz krótkiego wykładu prof. Jakuba Steliny, kierownika Katedry Prawa Pracy Uniwersytetu Gdańskiego na temat umów śmieciowych. Działania Regionu Gdańskiego w 2011 r. zaprezentowano w przygotowanym specjalnie na tę okazję filmie dokumentalnym.

Uczestnicy spotkania zapoznali się również z regionalnymi i ogólnopolskimi planami Związku na najbliższy rok, a na specjalnych stoiskach mogli zdobyć informacje dot. związkowej oferty, m.in. szkoleń i programów europejskich. Przy okazji spotkania prowadzono również bieżące działania, m.in. zbierano podpisy pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum emerytalnego. Na zakończenie członkowie „S” z Regionu Gdańskiego mogli obejrzeć niedawną hollywoodzką superprodukcję „Niepokonani”.

Zarząd Regionu Gdańskiego zapowiada, że coroczne spotkania przedstawicieli wszystkich organizacji związkowych z Regionu będą kontynuowane w kolejnych latach.

(ach)