Spotkanie w filharmonii: nagrodzeni w konkursie „Razem bezpieczniej”

Organizacje związkowe NSZZ „Solidarność” z Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier” S.A. Oddział „Cukrownia Malbork”, Deepwater Container Terminal Gdańsk S.A., PKP Intercity S.A. Zakład Północny w Gdyni, Zakładzie Utylizacji Odpadów Stałych sp. z o.o. w Tczewie oraz 18 Wojskowym Oddziale Gospodarczym w Wejherowie zostały nagrodzone i wyróżnione w VI edycji konkursu „Razem – bezpieczniej!” podczas spotkania związkowców i przyjaciół „S” w Regionie Gdańskim, które odbyło się 11 maja w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku.

Zdjęcia: Paweł Glanert, Wojciech Milewski

Organizacja Oddziałowa NSZZ „S” w Cukrowni Malbork, należącej do Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier”, została wyróżniona za najwyższy poziom uzwiązkowienia w roku 2016. Na 180 pracowników do Związku należą tam 123 osoby, czyli 68 procent pracowników. Wyższy poziom uzwiązkowienia występuje w Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego i Fabryce Mebli Okrętowych FAMOS w Starogardzie Gdańskiem, ale działające tam organizacje związkowe „S” zostały już nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu „Razem – bezpieczniej!”.

Organizacja Zakładowa NSZZ „S” w Deepwater Container Terminal Gdańsk S.A. została nagrodzona w kategorii organizacji, które w 2016 r. pozyskały najwięcej nowych członków Związku. W minionym roku w DCT Gdańsk przybyło 88 związkowców (łącznie jest ich 278). W tej samej kategorii została wyróżniona Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność”w PKP In tercity S.A. Zakład Północny w Gdyni, która liczy 299 członków, w tym 64 pozyskanych w 2016 roku.

Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Zakładzie Utylizacji Odpadów Stałych sp. z o.o. w Tczewie to z kolei największa organizacja, która powstała w 2016 r. Została zarejestrowana w lipcu i liczy już 47 członków. W tej kategorii wyróżniona została organizacja zakładowa z 18 Wojskowego Oddziału Gospodarczego w Wejherowie. Tamtejsza „S” powstała w październiku i liczy już 41 członków.

ACH