Spotkanie u prezydenta. Będzie drugie referendum?

-  To było bardzo dobre spotkanie – mówił Piotr Duda, lider NSZZ „Solidarność” po spotkaniu z prezydentem Andrzejem Dudą. Przewodniczący „Solidarności” zaproponował na nim, by referendum odbyło się też 25 października br., wraz z wyborami parlamentarnymi.

W Pałacu Prezydenckim doszło do spotkania na temat dołączenia dodatkowych pytań do wrześniowego referendum. Andrzej Duda rozmawiał z liderami obywatelskich inicjatyw referendalnych w sprawie wieku emerytalnego, obowiązku szkolnego sześciolatków i Lasów Państwowych.

- Pan prezydent powtarzał, że nie wycofuje się z żadnych obietnic przedwyborczych. Przede wszystkim z radością zobaczyłem, że pan prezydent jest dalej tą samą osobą, którą był przed wyborami i zaprzysiężeniem – jest po prostu sobą. Powtarzał, że nie wycofuje się z żadnych obietnic przedwyborczych – dodał Piotr Duda.

- Dzisiejsze spotkanie jest dobrym otwarciem – zwłaszcza w porównaniu z tym, co było do tej pory. Nie przypominam sobie, by prezydent Komorowski zapraszał nas na tego typu rozmowy. Przecież i państwo Elbanowscy, i leśnicy, i my jako „Solidarność” prosili o spotkanie – dodał lider „S”.

- Pan prezydent jest zdeterminowany, by zadać te pytania, by społeczeństwo wypowiedziało się w tych trzech sprawach – podkreślił Piotr Duda, który występował jako pełnomocnik wniosku obywatelskiego ws. wieku emerytalnego.

- Jako „Solidarność” zaproponowaliśmy innym termin referendum. Jeśli z powodów prawnych nie mogłoby dojść do dodania dodatkowych pytań 6 września, to mogłyby zostać zadane przy okazji wyborów parlamentarnych 25 października. Decyzja oczywiście należy do pana prezydenta, który ma rozmawiać ze swoimi ekspertami i podejmie tę kwestię – wyjaśnił przewodniczący „S”.

„Solidarność” na początku lipca razem z PiS złożyła wniosek do ówczesnego prezydenta Komorowskiego o rozszerzenie wrześniowego referendum o pytania dotyczące wieku emerytalnego, prywatyzacji Lasów Państwowych oraz obowiązku szkolnego sześciolatków. W sierpniu Piotr Duda zaapelował o to samo do prezydenta Andrzeja Dudy, który jako prezydent elekt zapowiedział, że zamierza złożyć projekt ustawy dotyczący wieku emerytalnego.

ASG