Spotkanie świąteczno-noworoczne w powiecie wejherowskim

W spotkaniu Prawa i Sprawiedliwości powiatu wejherowskiego, które odbyło się w poniedziałek, 21 stycznia udział wziął m.in. przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla.

wejh2

wejh1

– Moja obecność tutaj może zaskakiwać niektóre osoby, ale powiem, że spotykałem się ze strukturami Prawa i Sprawiedliwości powiatu wejherowskiego, gdy tych osób było niewiele, a partia nie była partią zwycięską, tylko walczyła o przetrwanie. Cieszę się, że dzisiaj jest nas więcej na sali – powiedział Krzysztof Dośla.

Spotkanie zostało zorganizowane w Pałacu Przebendowskich, a więc miejscu, które przewodniczący „Solidarności” dobrze pamięta z dzieciństwa lat. – Około 70 metrów stąd przyszedłem na świat – wspominał Krzysztof Dośla. – Moje początki to Wejherowo i szpital przy ul. św. Jacka. W miejscu, gdzie teraz mieści się Muzeum Piaśnickie, spędziłem pierwsze lata życia, ponieważ tak się złożyło, że moi dziadkowie mieszkali przy ul. św. Jacka. Niedaleko stąd był ogród przedszkola, do którego chodziłem, także z Wejherowem wiąże się wiele wspomnień. Później była Rumia, a więc ciągle powiat wejherowski.

Przewodniczący zwrócił także uwagę m.in. na fakt, że choć bezrobocie jest obecnie rekordowo niskie, to jednak dochodzi do napięć oraz na reformę edukacji. – Była konieczna, ale sposób jej przeprowadzenia pozostawia wiele do życzenia – zaznaczył, dodając, że podstawą porozumiewania się jest dialog, a tam gdzie zaczyna go brakować, pojawiają się, niestety, zjawiska, z którymi nie chcielibyśmy mieć do czynienia.

Do Wejherowa przyjechali również posłowie Janusz Śniadek, który mówił m.in. o odzyskaniu niepodległości oraz Dorota Arciszewska-Mielewczyk dziękująca wszystkim, także nieobecnym, za wykonaną jesienią pracę. Wśród gości był także ks. prałat Daniel Nowak. – Chrystus mówi, że nasza ojczyzna jest w niebie, a ojczyzny niebieskiej uczymy się przez miłość do tej ziemskiej. Nie może tu być fałszu – stwierdził dziekan dekanatu Wejherowo.

Sytuację Prawa i Sprawiedliwości w powiecie wejherowskim podsumował szef lokalnych struktur ugrupowania. PiS wystawiło jesienią rekordowa liczbę kandydatów do rad gminy i Rady Powiatu Wejherowskiego. Zdobyło 25 mandatów: 8 w powiecie, 11 w gminach miejskich Wejherowo, Reda i Rumia oraz 6 mandatów w gminach wiejskich.

(witt)